Русија

Швајцарски министар после састанка са Лавровом: Нема приче о миру у Украјини без Русије

Игнацио Касис није желео да открије више детаља из "поверљивог разговора" са руским министром, рекао је само да је циљ састанка било "успостављање дијалога" како би се наставила потрага за мировним решењем
Швајцарски министар после састанка са Лавровом: Нема приче о миру у Украјини без Русијеwww.globallookpress.com © Xu Jinquan/Xinhua

Без учешћа Москве неће бити мировног решења за сукоб у Украјини, рекао је швајцарски министар спољних послова Игнацио Касис у седишту УН у Њујорку и додао да је о томе било више реши током састанка са руским министром Сергејем Лавровом и да ће се дијалог о томе наставити.

Швајцарска са централним партнерима, међу којима је Касис, како је рекао, и Русија, разматра који су услови за одржавање мировног самита о Украјини.

"Очигледно је да без Русије неће бити мировних решења о украјинском питању, пошто је Русија директно умешана", појаснио је.

Сврха његовог састанка са Сергејем Лавровом је, како је рекао, "успостављање дијалога" како би се наставила потрага за мирним решењем, али није могао ништа више да открије, јер "овакав дијалог мора да остане поверљив".

Швајцарски министар ће сличне састанке имати наредних дана са представницима других земаља, укључујући Индију и Кину.

Нема алтернативе проналажењу консензуса у корист мира у Украјини, "упркос супротстављеним ставовима Москве и Кијева", поручио је Касис.

Руски министар Сергеј Лавров је на састанку са швајцарским колегом нагласио да Москва, приликом изградње билатералних односа, не заборавља да је Берн одступио до принципа неутралност и да подржава Кијев слањем оружја.

Међутим, како је раније рекао заменик Лаврова Александар Грушко, Швајцарска не тражи контакте са Москвом за учешће на мировном самиту о Украјини 2024. године.

Швајцарска је пристала да буде домаћин глобалног мировног самита о Украјини на захтев украјинског председника Владимира Зеленског, али је швајцарски министар спољних послова с тим у вези истакао да нема алтернативе за учешће Русије у мирном решавању сукоба у Украјини и да је одржавање мировне конференције без учешћа Москве немогуће.

image