Русија

МСП Русије о нападу на Ил-76: Намеран и свестан злочин клике Зеленског

Злочиначки режим Зеленског представља реалну и праву претњу не само по Русију, већ и саму Украјину, упозорава Москва
МСП Русије о нападу на Ил-76: Намеран и свестан злочин клике Зеленскогwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Данас, 24. јануара, кијевски режим извршио је још један терористички напад обарањем авиона Ил-76 у Белгородској области, који је превозио 65 украјинских војника, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије. 

Москва истиче да је Кијев добро знао којом путањом ће се кретати авион, као и то да ће доћи до размене заробљеника, те још једном поручује да "одлучно осуђује терористички акт", и да оно што се десило још једном указује на злочиначку и неонацистичку суштину кијевских власти.

"У питању је још један злочин који је починила злочиначка клика Зеленског, а која је одмах након пада авиона, у мизантропском духу, прогласила 'победу', тврдећи да је то дело 'храбрих Оружаних снага Украјине'. Међутим, чим се сазнало да су се у авиону налазили украјински војници који су били на путу ка месту размене, реторика се променила. Почели су да поричу своју умешаност у катастрофу", поручује Москва, алудирајући на првобитне текстове који су објавили украјински портали "РБЦ-Украјина" и "Украјинска правда", а у којим је писало да је Кијев оборио авион, јер је он, наводно, преносио ракете С-300. 

Након што су медијима почеле да круже информације да су се у њему, пак, налазили Украјинци, портали су обрисали део текста којим се тврди да су за напад криве Оружане снаге Украјине, подсећа портал "Страна.уа" на Телеграму. 

"Напад на авион је био намерна и свесна акција. Владарима из Кијева није битан људски живот. Они гледају на људе као на материјал за трошење. Јасно је да злочиначки режим Зеленског представља реалну и праву претњу не само по Русију, већ и саму Украјину, њене обичне грађане – цео свет. Док се налази у агонији, способан је за најмонструозније злочине," наводи се у саопштењу МСП-а Русије.

Москва истиче да међународна заједница мора да осуди напад на авион, јер ће, у супротном, њихово ћутање значити подршку варварским и терористичким акцијама Кијева. 

"Сва лица која су повезана са њима биће установљена и заслужено кажњена у складу са руским законодавством", упозорава Москва.

image