Русија

Лавров открио: САД су окупиле 54 антируске земље – проћи ће као Хитлер и Наполеон

Русија уклања историјску неправду и покушаје да се историја измисли или заборави, истакао је шеф руске дипломатије
Лавров открио: САД су окупиле 54 антируске земље – проћи ће као Хитлер и Наполеонwww.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr/XinHua

САД и друге западне земље Украјину виде као инструмент за сузбијање Русије, саме признају да се украјинска криза користи како би се нанео стратешки пораз Русији, проучио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на округлом столу на коме се говори о решавању ситуације око Украјине.

"Тако је било и у време Наполеона и у време Другог светског рата када је Хитлер скоро све европске земље потчинио свом циљу. А, знате чиме се то завршило. Међутим, њихов менталитет се није променио. И Наполеон и Хитлер и Америка сада проналазе методе да нападну Русију", истакао је руски министар.

Украјинска криза је као тест за мултиполарни свет који се формира и за земље светске већине које схватају да нема перспективе у ослањању на оне механизме које је колективни Запад створио и које користи за продужавање колонијалне пљачке и живота на туђи рачун, истакао је руски министар.

С обзиром да у свету се стварају нови сукоби, пажња САД и њених сателита везана за Украјину опада, али та тема и даље захтева пажњу и дискусију, рекао је.

Апсурдне су изјаве да Русија, након победе у Украјини, планира да нападне балтичке земље, Шведску и Финску, нагласио је он.

САД су окупиле 54 држава које шаљу оружје и војне експерте Украјини, помажу јој у навођењу циљева како би победили Русију, јер се плаше да ће они бити следећи ако Русија победи, указао је Лавров.

"Да су такве изјаве апсурдне познато је сваком ко иоле познаје историју и циљеве које смо објавили с почетком Специјалне војне операције. Русија уклања историјску неправду и покушаје да се историја измисли или заборави, да се територије на којима су вековима живели Руси претвори у одскочну даску НАТО-у, на челу са САД, за наношење претњи нашој земљи", рекао је Лавров.

Кијевски режим је, како је рекао, познат по томе да од свега прави бизнис. Оружје које Запад испоручује Украјини није се појавило само на Блиском истоку, него и у Финској, Шведској, Данској, Холандији га користе екстремистичке групе, додао је.

Са друге стране, Москви су познати случајеви да Запад тражи од појединих држава да пошаљу руско оружје Украјини и да о томе не обавесте Русију, додао је.

Када се оружје испоручује легално и транспарентно, саставља се пакет докумената, укључујући сертификат крајњег корисника, подсетио је и додао да у складу са тим сертификатом, прималац оружја нема право да га препродаје или било где преусмерава без сагласности земље добављача.

"Русија ће наставити да се брине да се те обавезе, као и све друге међународне обавезе, поштују", поручио је.

Свима је познато да се на страни Украјине у Специјалној војној операцији боре страни војници,  рекао је и подсетио на недавну погибију француских плаћеника у Харкову.

"Не може се сакрити ни чињеница да већ минимум десет година у Служби безбедности Украјине више од једног спрата заузимају сарадници специјалних служби Америке и Велике Британије", рекао је.

САД покушавају да заштите "лидерство у свету" и своју "незаменљивост" и покушавају лажима вештачки да очувају свој доминантни положај у свету где се односи сила мења у корист држава Глобалног југа и истока, нагласио је.

Постоје статистички подаци који показују какви су приоритети Запада, а добро их је имати у виду када западне земље "облећу" око својих партнера на разним континентима обећавајући им да само он може да их одведе до процвата и срећног краја, указао еј руски министар.

"Статистика показује да су САД Украјини у претходне две године на војне циљеве и циљеве подршке буџета послале 200 милијарди долара. Са друге стране, за социјалну економску подршку земљама Глобалног југа и истока ЕУ разматра да пошаље мање од 80 милијарди долара за наредних седам година. Разлика је јасна. И то ће и та средства да се поделе на разне земље", рекао је.

Ето колико је Западу важно да не дозволи да му пропадне "пројекат Украјина", мада је слом већ почео, додао је.

Запад не воли међународну истрагу

Много је случајева који су показали да западне земље игноришу норме Међународног хуманитарног права за које их суштински није брига, рекао је Лавров.

Подсетио је на убиство руских војника заробљеника који су "везаних руку, ногу и очију стрељани у главу" што је снимљено и објављено, тако да их је видела читава светска јавност. "Те снимке нису објавили новинари, већ звери у нацистичкој униформи и обележјима који служе у Оружаним снагама Украјине. Нико на Западу ни прстом није мрднуо нити јереч рекао да осуди овај злочин, а камо ли да га истражи", указао је.

Подсетио је на ракетни удар на цивилне циљеве у Белгороду и Доњецку у којима је, у само та два напада, погинуло више од 50 људи и преко 130 рањено.

Такође, 24. јануара је из западног оружја оборен авион Ил-76 који је превозио украјинске заробљенике, додао је.

"Украјинско руководство је на овну вест најпре реаговало са радошћу јер су наводно победили руске агресоре. А када су сазнали да је у авиону било 65 украјинских војника који су се из заробљеништва враћали у отаџбину, променили су тон и говорили да се ради о руској провокацији", подсетио је.

Зеленски је затражио међународну истрагу, али где је та истрага, упитао је.

"Русија води своју истрагу и не крије чињенице  од оних који желе да знају шта се десило, а где је ваша међународна истрага? Нема је, јер не воле они међународне истраге ни мало", нагласио је руски министар.

Нису истражили ни експлозију гасовода Северни ток један и два, иако је свима већ јасно ко је и зашто то уништио, и ко је имао користи до тог терористичког напада и ко европским земљама продаје енергенте минимум четири пута скупље, додао је.

Газде Зеленског не желе да истраже и многе друге "гласне случајеве" које су искористили да повећају санкциони притисак на Русију под слоганом "хајли лајкли", додао је.

"Али истина ће испливати не видело. Не изненађује ме што царује гробна тишина као одговор на позив Зеленског да се спроведе међународна истрага", закључио је.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner