Русија

Русија у УН: САД и Немачка биће саучесници ако је Ил-76 оборен њиховим оружјем

Сви подаци о инциденту са обарањем руског авиона указују на то да је реч о намерном и смишљеном злочину Кијева, поручио је
Русија у УН: САД и Немачка биће саучесници ако је Ил-76 оборен њиховим оружјем© John Minchillo-Pool/Getty Images

Сједињене Америчке Државе и Немачка биће директни саучесници у терористичком нападу на руски авион Ил-76 ако се испостави да је Кијев користио немачке или америчке ПВО системе, изјавио је заменик руског амбасадора у Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански на седници Савета безбедности УН о паду авиона Ил-76 сазваној на иницијативу Русије.

"Како показује прелиминарна истрага, Оружане снаге Украјине извеле су тај терористички напад користећи системе за противваздушну одбрану. Много тога указује да су то могли бити или амерички 'патриоти' или 'ирис Т' немачке производње. Ако то буде потврђено, западне земље које су их испоручиле биће директни саучесници у том злочину", казао је Пољански.

Како је навео, "западни спонзори злочиначког кијевског режима сносе пуну одговорност за његове злочине".

Пољански је истакао да сви подаци о инциденту са Ил-76 указују на то да је реч о намерном и смишљеном злочину Кијева.

"Украјинско руководство је добро знало о маршрути и начину транспорта војника до места унапред договорене размене", нагласио је Пољански.

Руски дипломата је додао да Русија позива земље-чланице Савета безбедности УН да одлучно осуде "тај и све друге терористичке акте кијевске хунте".

"Ћутање у овој ситуацији само јача увереност корумпираног диктаторског режима Зеленског", подвукао је.

Пољански је истакао да је Русија огорчена одбијањем међународних организација да осуде инцидент са обарањем руског војног авиона.

"Дубоко жалимо што представници међународних организација, у духу недопустивих двоструких стандарда, стидљиво одбијају да коментаришу оно што се догодило", навео је Пољански и додао да је Русија разочарана што Париз, који председава Саветом безбедности УН, није заказао хитно затражену седницу Савета безбедности о инциденту са Ил-76 за среду, већ га одржава у четвртак.

"Жао нам је што сте се обавезали да уместо нас утврдите да ли је састанак хитан или не. Веома смо разочарани француском одлуком. Тражимо од вас да се одупрете притисцима на вас у оквиру НАТО солидарности и не стављате интересе НАТО-а и Кијева изнад својих одговорности као председавајућег", поручио је руски дипломата.

image