Русија

Руска Централна банка и даље на сајбер удару, али руски хакери су ипак бољи

И док руски сајбер системи успешно одолевају нападима, руски хакери успели су да хакују више од милион докумената украјинског Министарства финансија
Руска Централна банка и даље на сајбер удару, али руски хакери су ипак бољиwww.globallookpress.com © Michael Weber

Интензитет хакерских напада на финансијски сектор Русије и даље је на јако високом нивоу, оценио је шеф одељења за информациону безбедност Централне банке Русије Вадим Уваров. 

Званични подаци указују да је током трећег квартала ове године број хакерских напада два пута већи него током истог периода прошле године. Ипак, врхунац стране хакерске активности против руског финансијског сектора био је забележен у марту и мају, када су напади били повећани чак за 20 и 80 пута.

"Тренутно су напади и даље високи, повећани, као што је било примећено и у извештајима за претходне периоде, а ДДоС напади још су један од главних типова напада", објаснио је Уваров.

Руски хакери успешно пробили заштиту украјинског Министарства финансија

И док се руски инфрормациони систем добро бори против многобројних напада страних хакера, руски хакери још једном су показали своје умеће недавним хаковањем Министарства финансија Украјине.

Представници "ХakNet тима" написали су на свом Телеграм каналу да су пре два дана, 21. новембра, коначно завршили вишемесечно хаковање министарства: "Неколико месеци смо компромитовали непријатељску инфраструктуру корак по корак, учили како ствари функционишу и успут преузимали податке. Непријатељ ће нас открити тек данас, након објављивања чланка, када заправо више и неће бити шта да се узме".

Хакери су открили да се још нису никоме обратили у вези са документима, којих има више од милион, "међутим, узимајући у обзир обим информација", одлучено је да се материјал подели у више целина и преда различитим издањима како би се они истражили. Адреса на коју се редакције могу јавити, како пишу, је @xnteam_bot. 

"И тек након тога, јавно ћемо објавити све информације", пренели су хакери.

У "XakNet тиму" додали су и да је Министарство финансија Украјине само једна од институција које су напали. "Под нашом контролом их је сада три. Остало је можда још и занимљивије, али то је друга прича", написали су хакери. 

У међувремену, прва "порција" информација већ је објављена на њиховом Телеграм каналу. 

Руски хакери могу добити војна одликовања

Након још једне серије успешног хаковања, у руској Државној думи појавили су се предлози да се хакери одликују за допринос који дају земљи током специјалне војне операције.

Депутат Дмитриј Гусев јуче је иступио са таквом иницијативом на свом Телеграм каналу, рекавши да независно од тога где се они налазе, па чак и уколико буду били ван граница Русије, требало би их наградити.  Многи од њих, како каже, одлазе из земље бојећи се да би могли бити мобилизовани.

"Али њихово оружје је компјутер, и где год да су, могу да раде овакве ствари", оценио је депутат. 

image
VV inauguration
banner