Свет

Војска САД и велике компаније у паници: Користили руски софтвер а мислили да је амерички

"Поносан сам што сам Рус и никада то не бих сакрио", изјавио је оснивач програмерске компаније која је израдила софтвер
Војска САД и велике компаније у паници: Користили руски софтвер а мислили да је америчкиwww.globallookpress.com © Brian Cahn/ZUMAPRESS.com

Америчка војска и Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) само су две од институција и компанија у чијим се апликацијама нашао кȏд руске програмерске компаније "Пушвуш" за коју се претходно сматрало да је америчка, преноси Ројтерс.

Кȏд за који је одговорна ова компанија нашао се у хиљадама апликација са "Еплових" и "Гуглових" продавница.

Поред хиљада апликација са "Еплових" и "Гуглових" продавница, "Пушвушев" кȏд се нашао и у програмима утицајних невладиних организација, британске међународне компаније "Унилевер", Уније европских фудбалских асоцијација (УЕФА), британске Лабуристичке партије, као и у апликацији моћног америчког лобија за право на ношење оружја "Национално удружење пушака".

Амерички Центар за контролу и превенцију болести уклонио је "Пушвушев" софтвер из седам јавних апликација након што је Ројтерс указао да се седиште те компаније не налази у Вашингтону већ у Новосибирску.

Портпаролка главне америчке агенције за сузбијање претњи по јавно здравље Кристен Нордлунд изјавила је за Ројтерс да руска програмерска компанија може представљати "безбедносни ризик".

Код руске програмерске компаније ЦДЦ је користио и за обавештења о здравственим претњама попут пандемије ковид 19, али додаје да "није делио корисничке податке са 'Пушвушом'".

Војска САД је изјавила за Ројтерс да је "Пушвуш" написао део кȏда за портал који су трупе користиле у Националном центру за обуку (НТЦ) у пустињи Мохаве у Калифорнији, и да је та апликација укинута у марту због "безбедносних проблема".

Национални центар за обуку је главни центар за слање војника на међународне операције, па тако Ројтерс оцењује да би "цурење" података могло да открије где САД намеравају да шаљу своје војнике у будућности.

Портпарол америчке војске Брајс Дуби тврдио је да није дошло до "цурења" података пошто апликација није била повезана са мрежом војске.

Нема доказа за "сумњичаво" пословање

"Пушвуш" пружа услуге писања кȏда за програме и помоћ при обради података сакупљених од корисника апликација.

Та руска компанија на свом сајту саопштава да не прикупља осетљиве податке корисника за друге потребе.

Ројтерс указује да није наишао на доказе да је компанија пословала супротно тој декларацији, али наводи да су руске власти локалним компанијама затражиле приступ информација о страним корисницима.

Оснивач компаније Макс Конев изјавио је за Ројтерс у септембру да његова компанија никада није настојала да сакрије одакле је. "Поносан сам што сам Рус и никад то не бих сакрио", изјавио је он.

Конев је додао да компанија "нема никаквих веза са руском владом" и да складишти податке у САД и Немачкој.

Експерти за сајбер-безбедност, међутим, сматрају да то не би спречило "Пушвуш" да дели податке са руским властима.

"'Пушвуш' сакупља корисничке податке попут прецизне геолокације, што би омогућило масовно праћење корисника", изјавио је суоснивач компаније за откривање злоупотребе електронских података "Конфијант" Џером Дангу.

"Нисмо наишли на јасне знаке обмане или зле намере код 'Пушвуша', али то свакако не умањује ризик од цурења података ка Русији", додао је он.

"Пушвушево" пословање са приватним компанијама и владиним агенцијама САД могло би да се коси са законима америчке Федералне комисије за трговину и тако да изазове наметање санкција на руску програмерску фирму, ијзавило је десет правних експерата за Ројтерс.

Експерт за Русију из лондонског тинк танка "Чатам хаус" Кир Жил међутим наводи да "значајан број" руских компанија наставља да послује на Западу и сакупља корисничке податке упркос санкцијама.

"Није зачуђујуће да ће компаније које се баве обрадом података крити своје руске корене, биле оне у вези са руским шпијунским кампањама или не," додаје он.

Збуњујући подаци 

Ројтерс указује да "Пушвуш" на званичном Твитер налогу наводи Вашингтон као седиште компаније, док најновији поднесци компаније државном секретару у Делаверу наводе адресу у граду Кенсингтон у држави Мериленд.

Конев је изјавио да је користио адресу у Мериленду за "примање пословних писама" током пандемије ковид 19, и додао да сада руководи "Пушвушом" из Тајланда. Ројтерс наводи да не постоји компанија под таквим именом у тајландским регистрима предузећа.

На Линкдину су се могла наћи два профила која су припадала наводним директорима "Пушвуша" са адресама у Вашингтону. Ројтерс указује да ни један профил не представља праве људе.

Конев је признао да су налози лажни, и указао да је профиле направила маркетиншка компанија коју је "Пушвуш" унајмио 2018. године зарад промовисања својих услуга, а не због прикривања својих руских корена. Оба профила су тренутно обрисана.  

image