Русија

Русија упозорила Аргентину: Испорука руских хеликоптера Ми-171Е Украјини је неприхватљива

Руски амбасадор је појаснио да аргентинске власти још нису потврдиле извештаје о планираном пребацивању руских летелица у Украјину
Русија упозорила Аргентину: Испорука руских хеликоптера Ми-171Е Украјини је неприхватљива© Svetlana Vozmilova/Global Look Press

Пребацивање руских хеликоптера Ми-171Е из Аргентине у Украјину је неприхватљиво, изјавио је у амбасадор у тој латиноамеричкој земљи Дмитриј Феоктистов за "РИА Новости".

Наиме, портал "Нотисиас урбанас" је средином децембра објавио да Буенос Ајрес жели да пребаци два руска транспортна хеликоптера Кијеву.

"Такав корак је апсолутно неприхватљив. Истичемо да би то било у супротности са сертификатом крајњег корисника који забрањује пренос војне опреме у треће земље без сагласности земље произвођача", казао је Феоктистов.

Руски амбасадор је појаснио да аргентинске власти још нису потврдиле извештаје о планираном пребацивању руских летелица у Украјину.

"Администрација претходног председника Алберта Фернандеса заузела је чврст став о неприхватљивости било каквих испорука оружја и војне опреме у зоне сукоба, укључујући Украјину", подсетио је дипломата и додао да Аргентина има два војна транспортна хеликоптера Ми-171Е руске производње. 

Феоктистов је појаснио да је Аргентина хеликоптере, који су активно коришћени на Арктику, добила 2011. године а да су Аргентинци високо ценили њихов квалитет и поузданост. 

Касније су власти земље размотриле могућност куповине додатних машина.

image
VV inauguration
banner