Свет

Хоће ли Пекинг учествовати на мировној конференцији Запада о Украјини?

Кина има веома чврсте односе са Русијом, али је ипак спремна да уради оно што је на њој да би се зауставио овај рат, рекао је данас у Пекингу шеф швајцарске дипломатије
Хоће ли Пекинг учествовати на мировној конференцији Запада о Украјини?© Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Министар спољних послова Швајцарске Игнацио Касис позвао је данас Кину да се придружи такозваној мировној конференцији посвећеној украјинском питању, јавља Блумберг.

Позив је упућен током разговора са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием, на конференцији у Пекингу. 

На конференцији за медије Касис је још додао да је његов кинески колега "регистровао позив", рекавши да је од Пекинга затражено да одговори у наредних неколико дана. 

"Кина има веома чврсте односе са Русијом али је ипак спремна да уради свој део посла како би се зауставио овај рат", прокоментарисао је швајцарски званичник.

Кина је већ једном одбила да присуствује сличном састанку прошле године на Малти, када су се окупили саветници за националну безбедност 55 држава. И тада је главна тема разговора био мировни предлог украјинског председника Владимира Зеленског, који је за руску страну категорички неприхватљив. 

Према речима руског министра спољних послова Сергеја Лавровакључни захтев Украјине у оквиру тог предлога је да се Украјина врати на границе из 1991. године, а то, како каже, није могуће, будући да руско становништво на новим руским територијама у том случају чека тешка судбина, о чему су чак и јавно говорили многи украјински званичници.

Тако, на пример, бивши амбасадор Украјине у Казахстану изјавио је да је сада потребно убити што више Руса, како то не би морала касније да раде њихова деца.

Саветник председника Зеленског Михаил Подољак изјавио је да народ који живи у Харковској, Луганској и Доњецкој области треба да заборави на реч "Руси", као и да Украјинци мрзе грађане Русије, које ће гонити увек, било правно, било физички. План је, како је Подољак још додао, да се убије максималан број Руса.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов рекао је једном приликом да Русија треба да нестане са мапе света, да читава Москва треба да изгори, те да је разговору са Москвом најбољи инструмент за преговарање оружје у рукама, док је актуелни министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба у марту 2022. изјавио да би "ликвидација председника Русије била довољна мера која би довела до краја рата у Украјини".

Треба подсетити и да је председник Украјине забранио преговоре са Москвом, све док се на челу Русије налази Владимир Путин, чиме је онемогућио било какво мирно решење сукоба.

Кина, коју данас позивају да учествује на следећим наводним мировним преговорима, на којима ће се разговарати о украјинском предлогу за мир, подржава Русију у украјинском питању. То је 31. јануара ове године, недвосмислено потврдио и кинески министар одбране Донг Јун. 

Пекинг је Москви пружио подршку "без обзира на то што САД и Европа настављају да врше притисак на кинеску страну" и без обзира на то што је таква подршка Русији довела и до одређених проблема када је реч о сарадњи у сфери одбране са Лондоном, рекао је кинески министар одбране у разговору са руским колегом Сергејем Шојгуом.

"Ми због тога нећемо да мењамо или да одустанемо од већ установљене политике и они не треба и неће сметати руско-кинеској сарадњи", закључио је Донг Јун. 

Међутим, још једно од питања која се намеће је и о каквој је уопште мировној конференцији могуће говорити када шеф европске дипломатије Жозеп Борељ отворено каже да би прекид борби и непријатељстава између Москве и Кијева била грешка, успут додајући да се Украјини мора обезбедити још оружја?

image