Русија

Песков о важности Путиновог интервјуа: Прилика да се став Москве чује на Западу

САД и Британија контролишу главне медијске куће и зато је важно људима дати прилику да чују руски став, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков
Песков о важности Путиновог интервјуа: Прилика да се став Москве чује на Западу© AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Интервју руског председника Владимира Путина са америчким новинаром Такером Карлсоном ове недеље пружио је сјајну прилику људима на Западу да сами себе натерају да размисле, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Двочасовни интервју, који се у великој мери бавио односима између Москве и Кијева, омогућио је да се Путин чује на Западу, оценио је Песков, који је додао да бројка од више од 100 милиона прегледа на Иксу, прикупљених у само једном дану, не мора нужно бити једнака универзалној подршци гледалаца.

"Не можемо очекивати да ће наше гледиште добити подршку. Нама је главно да се наш председник чује. А, ако се чује, то значи да ће више људи размишљати о томе да ли је у праву или не. Они ће бар мислити", рекао је Песков.

Портпарол се такође осврнуо на Путинове примедбе током интервјуа да је тешко одупрети се западној пропаганди, тврдећи да САД и Британија контролишу главне медијске куће.

"Англосаксонци, на овај или онај начин, поседују све највеће емитере, све највеће новине и тако даље. И у овом контексту, главна ствар је дати људима прилику да се упознају са нашим гледиштем. И у том погледу, ово је веома добра прилика", истакао је Песков.

Вашингтон је свестан става Москве, али му недостаје "политичка воља" да се укључи у преговоре са Русијом, рекао је портпарол Кремља, па је истакао:

"Америчке власти веома добро знају нашу позицију, савршено су свесне свих Путинових кључних ставова."

Међутим, додаје Песков, САД нису показале никакву спремност да се стварно укључе у преговоре са Русијом.

Интервју, који је објављен у четвртак, први је разговор између једне америчке медијске личности и руског председника од почетка сукоба између Москве и Кијева почетком 2022.

Покривао је широк спектар тема, а углавном се вртео око непријатељства која су у току.

Руски председник је такође понудио подужи преглед вековне заједничке историје између Русије и Украјине, тврдећи да је потоњу дуго користио Колективни Запад да се супротстави Москви након распада СССР-а.

image