Русија

Кремљ открио како је дошло до интервјуа: Карлсон тражио Путина, прегледали смо његове материјале

Након што смо изанализирали његов рад и публику, одлучили смо да би заиста требало предложити Путину да одради интервју са Карлсоном, поручује Кремљ
Кремљ открио како је дошло до интервјуа: Карлсон тражио Путина, прегледали смо његове материјалеwww.globallookpress.com © IMAGO/Gavriil Grigorov/Kremlin

Амерички новинар Такер Карлсон је сâм предложио да интервјуише председника Русије Владимира Путина, са чиме се руски лидер доста брзо сложио, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Добро смо прегледали његове материјале, видели ко му је публика и колико уравнотежено покрива ове или оне теме. И дошли смо до закључка да заиста треба да препоручимо председнику да да такав интервју. Брзо је на њега пристао", рекао је Песков.

Песков је открио да је Карлсон знао да ће се страсти узбуркати када се прочује да се спрема интервју, али, додаје, то је све додало и на популарности самог Карлсона.

"Ни сада му, колико ја схватам, није лако. С друге стране, пошто је толико паметан човек, мислим да је предвидео да ће се страсти оволико захуктати".

Говорећи о тренуцима који су претходили интервјуу, он је, ипак, признао да су се у Кремљу прибојавали да би на Западу могли да започну хајку на Карлсона, будући да се он спремао да интервјуише председника Русије и да Запад, како је рекао, "постаје све више непредвидив".

"С обзиром на то да се на Западу не гнушају апсолутно ни од чега, постојао је, наравно, извесни страх да ће и пре почетка интервјуа овај јадни Карлсон на неки начин бити прогоњен", прокоментарисао је Песков. 

Портпарол Кремља је, такође, истакао да је било веома важно да се америчкој јавности представе историјске чињенице, будући да већина Американаца слабо познаје историјске прилике ван САД. Ове информације ће, како је рекао, највероватније бити мало теже схваћене, али, додаје, важно је да је обичан народ САД имао прилику да чује став Путина.

То је био главни задатак интервјуа - да се чује став Путина, будући да је то управо оно што Влада САД не жели да омогући својим грађанима. Тај задатак је испуњен, јер видимо да први подаци о броју прегледа указују да рејтинг Путиновог интервјуа превазилази рејтинг највећих светских медија, и то знатно, закључио је портпарол Кремља.

Путин, како је појаснио, поседује велико знање историје и своје мишљење о догађајима формира на основу информација из прве руке и архивских докумената којима има приступ. Његов став заснива се на конкретним знањима, истакао је Песков.

"Путин шаље једну такву поруку не само САД, већ и међународној јавности, коју не желе сви да чују. Видимо да званични представници САД, који говоре да је интервју био непотребан, и који упорно препоручују да се он не гледа, не желе да Путинов прави поглед на свет постане доступан обичним Американцима".

Из Кремља још поручују да су западни медији, након почетка СВО, интензивно тражили да ураде интервју са руским председником, али, како кажу, то се није десило, пошто ови медији не покушавају да јавности представе један избалансиран поглед на ствари.

Карлсон је, с друге стране, искрено покушао да схвати ситуацију и својим гледаоцима је, такође, то омогућио, додао је Песков.

На коментаре који су стигли са Запада да он, пак, није постављао оштра питања, Песков каже да је и добро да је тако било, будући да би у супротном случају председник Русије, такође, одговарао оштро, "што се многима не би свидело".

Песков је и данас подсетио да је договор о миру могао бити постигнут у марту, али да се то није десило због инсистирања Англосаксонаца. 

Украјина је тада могла да постигне мир са мањим губицима, него што би то био случај током нових мировних преговора. Реалност је сада сасвим другачија, и кијевски режим ће морати то да призна, оценио је портпарол Кремља.

Ипак, како је рекао, Москва је, као и пре, отворена за преговоре и жели да се сукоб реши мирним путем, али, уколико се то не деси, онда ће наставити са СВО.

"Сваки пут ће колективном Западу и Украјини бити све теже и теже (да пронађу достојанствен излаз из ситуације)", о чему је током интервјуа говорио и Путин, напоменуо је Песков. 

image