Свет

Интервју га погодио у живац: Џонсон упоредио Путина с Хитлером, моли Американце да га не слушају

Бивши британски премијер је у хистеричној реакцији на Путинов интервју са Такером Карлсоном изнео низ оптужби на рачун руског председника и индиректно потврдио да је он стопирао договор Москве и Кијева
Интервју га погодио у живац: Џонсон упоредио Путина с Хитлером, моли Американце да га не слушајуGetty © Aaron Chown/PA

Бивши британски премијер Борис Џонсон бурно је реаговао на интервју руског председника Владимира Путина, наводећи да је Такер Карлсон отишао у Кремљ да буде "диктафон диктатору".

У колумни за "Мејл" Џонсон је оптужио Карлсона да је издајник новинарства.

"У својој углађеној, гадљивој, опуштеној срећи што је добио 'залогај', издао је своје гледаоце и слушаоце широм света. Није постављао тешка питања, није питао Путина зашто чак и сада користи најбруталнија средства модерног ратовања да сакати и убија невине украјинске цивиле", пише Џонсон.

На то што је Путин рекао да постоје докази да је договор са Кијевом био постигнут, али га је Лондон блокирао, Џонсон оптужује Карлсона да није зауставио руског председника кад је то изговорио.

"Карлсон није оспорио смешну сугестију да је Влада Уједињеног Краљевства убедила Украјинце да се боре, а не да се предају Путиновој нежној милости у пролеће 2022. Као што ће потврдити сваки члан украјинске владе, од Зеленског па надаље, ништа и нико није могао да заустави те Украјинце лављег срца да се боре а своју земљу, и ништа неће", каже Џонсон.

Како наводи, од британског посланика Џорџа Халовеја који је отишао у Багдад и поздравио Садама Хусеина до данас није виђена "таква сервилност тиранину", какву је показао Карлсон.

"На неки начин је неправедно кривити Карлсона за његов грозни учинак. Он је био само медиј, канал, проводник којим је необрађена каша Путинове поруке могла да се разлије тамо где највише жели – по плодном срцу Америке", каже Џонсон.

Џонсон у мржњи према Путину отишао најдаље – упоредио га са Хитлером

Видно узрујани Џонсон упоредио је Путина са Адолфом Хитлером, потпуно заборављајући да је нацизам побеђен захваљујући руској армији, те да је Москва последње место којем би могао да упути такво поређење.

"Баш попут Хитлера, Путин сада брбља о наводним неправдама које трпе говорници његовог матерњег језика. Слушајте Путина како говори о рускојезичном становништву у Донбасу и можете чути Хитлера како говори Алзас-Лорени", каже Џонсон.

Како додаје, није случајно што је Путин започео интервју причом о историји и Јарославом Мудром и догађајима из 9. века, јер је, каже бивши британски премијер, желео да остави утисак на америчке гледаоце и гласаче да је у питању "збуњујући европски проблем".

"Као и Хитлер, и Путин лаже о својим будућим намерама. Он је лагао и о својој намери да изврши инвазију на Украјину. Рекао је свету и мени лично да неће да изврши инвазију на Украјину само неколико недеља пре него што је издао наређење да тенкови уђу", каже Џонсон.

Већ следећом реченицом потврђује да је он био тај који је кочио договор Москве и Кијева.

"Зашто би Путину сада требало веровати да ће поштовати било какав мировни споразум, чак и кад би Украјинци пристали на то", каже Џонсон.

Посебна порука за Американце

Бивши британски премијер заправо се највише забринуо што ће Американци напокон моћи да чују истину изречену у интервјуу, зато моли људе у САД да "буду у стању да проникну кроз шараду од интервјуа".

"Знам колико је обожаватеља Такера Карлсона међу америчким конгресменима и кажем: сетите се Чарлса Линдберга, сетите се Американаца, сетите се колико се америчких законодаваца у почетку противило умешаности у рат са Хитлером. Па погрешили су тада, а Карлосоновци данас грдно греше у вези са Путином. Свим оним републиканцима који тренутно блокирају помоћ Украјини, кажем, за име Бога, запамтите ко сте", поручује Џонсон.

Као и сваки хушкач на рат, позива Американце да даље наоружавају Украјину, наводећи да улагањем само "делића америчког одбрамбеног буџета, можете помоћи тим храбрим Украјинцима да преокрену ток и врате Путина у његову кутију".

"Не можете да учините Америку поново великом тако што ћете продати Украјину и дозволити Путину да користи насиље за обнову совјетске империје", каже Џонсон.

Потврђује да је намера Америке да се боре до последњег Украјинца, наводећи да ће ако наоружају Украјину помоћи да се евроатлански простор обезбеди за једну генерацију.

"Тиме се заправо не ризикује ниједан амерички војник", каже Џонсон и додаје да могу да покажу свету да ће промене граница силом довести до катастрофе.

"Највећа лаж од свих је она којој се Путин надао да ће је спровести својим интервјуом, а то је да ће руски лидер сигурно победити. Он није више непобедив од Хитлера, у ствари, он ће сигурно изгубити", каже Џонсон.

Како каже, коју год украјинску територију да је "привремено заузео", Путин не може да "освоји њихов дух".

"Надам се и верујем да ће, ако председник Трамп поново буде изабран", збунити своје критичаре, преокренути своју странку и завршити посао који је започео када је постао први председник САД који је дао оружје Украјинцима. Кажем то зато што на крају сви председници САД знају да је наша колективна безбедност недељива", каже бивши британски премијер.

Текст завршава речима: "Такер Карслон нам је само учинио услугу јер је понудио алтернативу – победу Путина, уништење Украјине и понор већег дела Европе још једном у мрак и страх. То не може и не сме да се догоди."

image