Русија

Због антируских санкција: Белгија више неће бити центар светске трговине дијамантима

Руски дипломата изјавио је да белгијски дијамантски лоби већ отворено говори да ће доћи до губитка хиљаде радних места и трећине трговинског промета
Због антируских санкција: Белгија више неће бити центар светске трговине дијамантимаwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Белгија ће изгубити статус светског центра за трговину дијамантима након увођења санкција на драго камење из Русије, изјавио је у интервјуу за "РИА Новости" Артјом Студеников директор првог европског одељења руског Министарства спољних послова.

"Одбијање трговине руским драгим камењем ће без сумње довести до тога да Белгија престане да буде светски центар за трговину дијамантима, па ће друге државе далеко од Брисела преузети водеће улоге у томе", рекао је Студеников.

Према његовом мишљењу, Брисел и даље настоји да створи "заштите мреже", инсистирајући да се ембарго прошили на глобални ниво. Међутим, руски дипломата изјавио је да белгијски дијамантски лоби већ отворено говори да ће доћи до губитка хиљаде радних места и трећине трговинског промета.

"Међународне банке преиспитују своју кредитну политику и сматрају да ће посао са дијамантима у Антверпену бити проблематичан, због чега затварају своје филијале", нагласио је Студеников.

У таквим условима, компаније радије прелазе у друге земље, чије власти не забрањују међусобно корисну сарадњу због политичких интереса трећих земаља, додаје он.

"Када доносимо одлуке о мерама које су одговор на непријатељске потезе, увек се водимо задатком како да ефикасно заштитимо интересе наше државе, али и обезбедимо одрживост светске дијамантске индустрије у целини", закључио је Студеников.

Забрана увоза дијаманата из Русије у ЕУ и државе чланице Г7 ступила је на снагу првог јануара 2024. године, а од првог марта државе Г7 почеће са постепеним ограничавањем увоза дијаманата из Руске Федерације који су обрађивани у трећим земљама.

Да би се обезбедило функционисање забране, у плану је да се направи механизам за праћење и сертификацију до септембра. Штавише, главну улогу у имплементацији ових санкција имаће управо Белгија, у којој се налази највећи центар за трговину и обраду драгог камења – Антверпен.

image
VV inauguration
banner