Русија

Песков упитао Фон дер Лајенову: Је л` ви то славите насилни преврат као празник?

Након што је у украјинском Мајдану свргнута легитимна власт, дошло је до цветања нацистичког расположења у украјинском друштву, упркос гаранцијама Европе, поновио портпарол Кремља
Песков упитао Фон дер Лајенову: Је л` ви то славите насилни преврат као празник?www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Нигде се још у савременој историји Европе насилни државни преврат није славио као празник, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући речи председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лејен о десетогодишњици Мајдана.

Након што је на украјинском Мајдану свргнута легитимна власт, и то упркос гаранцијама европских држава, дошло је до цветања ултранационалистичког, а онда и отворено нацистичког расположења у украјинском друштву, додаје Песков.

Власт која је дошла после државног удара је опасна за Руску Федрацију и део народа Украјине, тј. руско становништво, а та трагедија траје до данас, истакао је.

Кијевски режим неретко позива на гушење права Руса који живе у Украјини, то је његова суштина, каже Песков.

"Због тога кијевски режим и називамо режимом. Нормално руководство државе у којој живе милиони Руса не може да има такве изјаве, усмерене према сопственом становништву", објаснио је Песков.

Раније је Урсула фон дер Лајен Евромајдан описала као догађај који је био достојанствен, којим украјински народ треба да се поноси, догађај који је заувек променио Европу.

"Будућност за коју се Мајдан борио је коначно почела", наводи се у објави шефице Европске комисије на Иксу.

Европски и амерички званичници се сигурно не би радовали државном преврату у својим државама, додаје Песков.

Међутим, "лагани популизам у међународним пословима је у тренду у европским земљама", закључио је портпарол Кремља у интервјуу новинару Павлу Зарубину.

image