Свет

Главни преговарач Кијева: Сукоб Русије и Украјине могао је да се заврши у пролеће 2022.

Британски премијер Борис Џонсон је стигао у Кијев током разговора и поручио украјинским властима да наставе да се боре и да не потписују никакве споразуме са Москвом
Главни преговарач Кијева: Сукоб Русије и Украјине могао је да се заврши у пролеће 2022.www.globallookpress.com © Hennadii Minchenko

Русија је била спремна да заустави борбе да је Украјина пристала да остане неутрална, али Запад је саветовао Кијев да настави, признао је шеф парламентарне фракције председника Владимира Зеленског – и главни преговарач на преговорима у Истанбулу – Давид Арахамиа.

Он је навео да је Москва понудила Кијеву мировни споразум у марту 2022. године, али украјинска страна није веровала Русији.

"Циљ Русије је био да изврши притисак на нас како бисмо прихватили неутралност. То је за њих било главно: били су спремни да прекину рат ако прихватимо неутралност, као што је то некада учинила Финска. И ми бисмо се обавезали да нећемо у НАТО", рекао је Арахамиа.

Према његовим речима, британски премијер Борис Џонсон је стигао у Кијев током разговора и поручио украјинским властима да наставе да се боре и да не потписују никакве споразуме са Москвом.

Улога Џонсона у неуспеху мировних преговора у Истанбулу откривена је у мају 2022. године. Међутим, ни британски политичар, ни америчка влада никада нису званично признали да су притискали Кијев да одустане од нацрта споразума, који је сам Арахамиа потписао са Русима. Осим тога, Кијев такође никада није званично коментарисао ово питање – до овог момента.

Раније ове године, руски председник Владимир Путин открио је афричким лидерима да су Москва и Кијев потписали нацрт споразума "о трајној неутралности и безбедносним гаранцијама за Украјину" на разговорима чији је домаћин била Турска.  

Чим је Русија повукла трупе из околине Кијева, као гест добре воље, Украјина је одустала од договора, рекао је Путин.

Западне владе и медији су повлачење Русије представили као неку врсту украјинске војне победе и почели су да шаљу тешко наоружање и опрему влади Зеленског, подстичући сукоб.

image