Русија

Руска православна црква осудила одлуку Ватикана да благослови истополне заједнице

Учесници састанка Синодалне библијско-богословске комисије Руске православне цркве оценили су да одлука Ватикана да благослови истополне заједнице одступа од Христовог учења
Руска православна црква осудила одлуку Ватикана да благослови истополне заједнице© Alexander Kulebyakin/Global Look Press

Декларација коју је Ватикан усвојио у децембру 2023. и која је први пут у историји Католичке цркве предложила облике благослова истополних заједница, одражава оштро одступање од хришћанског моралног учења, саопштили су учесници састанка Учесници Синодалне библијске и теолошке комисије Руске православне цркве.

"Чланови Синодалне библијске теолошке комисије били су једногласни да та иновација одражава оштро одступање од хришћанског моралног учења", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Руске православне цркве.

Појашњава се да је налог за анализу документа дао патријарх московски и целе Русије Кирил, а резултати рада комисије по том питању биће му послати на разматрање.

Папа Франциско дозволио је римокатоличким свештеницима да благосиљају истополне парове, под условом да благослови нису део редовних црквених ритуала или литургија.

У документу се наводи да такви благослови не би давали легитимитет "нерегуларним ситуацијама", већ би били знак да Бог прихвата све. Наглашава се и да благослов не треба мешати са сакраментом хетеросексуалног брака, пренео је Ројтерс.

Додаје се да ће представници сексуалних мањина, као и сви верници, моћи да се крсте, као и да буду кумови и сведоци на венчању у цркви. 

Деца истополних парова, укључујући и оне рођене од сурогат мајки, такође могу бити крштена.

image