Русија

Путин: Русофили не дозвољавају Западу да изолује Русију

Потпуно су пропале све деструктивне линије западних елита да изолују Русију, чак и у глобалним просторима информација и културе, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров
Путин: Русофили не дозвољавају Западу да изолује РусијуGetty © Sean Gallup / Staff

Русофили спречавају Запад да изолује Русију, наводи се у поруци председника Русије Владимира Путина, коју је данас званично на другом конгресу Међународног покрета русофила у Москви прочитао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. 

Путин је истакао да покрет русофила помаже да се разоткрију антируски пропагандистички митови и да се светом прошири објективна информација. 

"Русофилски покрет помаже у ширењу објективних и поузданих информација о нашој земљи у иностранству, разоткрива антируске измишљотине и пропагандне митове", поручио је руски лидер.

Он је напоменуо да покрет, такође, доприноси очувању и јачању добре традиције међусобног поштовања и пријатељства, који Русе повезују са другим народима.

Истакао је и да је данашњи форум окупио стотине делегата из више од 130 земаља света, са свих континената. 

"То показује да се Међународни покрет русофила самоуверено развија и да јача, добија нове присталице", закључио је Путин.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да западне елите нису успеле у покушају да изолују и укину све што је у вези са Русијом.

"Потпуно су пропале све деструктивне линије западних елита да изолују Русију, чак и у глобалним просторима информација и културе, и уопште, линије да укину све што је на овај или онај начин повезано са Русијом", казао је Лавров. 

Шеф руске дипломатије је такође истакао да постоји велики "ток дезинформација", који у великој мери производе медији под контролом колективног Запада.

Русија у свету

Према речима Лаврова, Русија ће наставити да се развија као пријатељска земља отворена за све, примењујући "независан, прагматичан и миран" приступ спољној политици. 

Исто тако, Лавров је нагласио да Москва делује потпуно у складу са принципима Повеље Уједињених нација, које Запад игнорише, чак и оне кључне, као што су "поштовање суверене равноправности држава и немешање у њихове послове".

Говорећи о положају евроазијских земаља у свету, министар спољних послова је истакао да председавањем  БРИКС и ЗНД, Москва настоји да ојача принцип правде у међународним пословима. 

Осим тога, Лавров је истакао продуктивну активност Русије у Евроазијској економској унији, Шангајској организацији за сарадњу, Г20, као и у многим другим мултилатералним форматима.

"Такође желим да истакнем блиске везе које развијамо са регионалним интеграционим удружењима у већем делу света : азијским, афричким, латиноамеричким представницима“, изјавио је руски министар спољних послова.

Културна сарадња

Шеф руске дипломатије се у свом говору осврнуо на питање културне сарадње Москве и њених савезника, па је тако истакао да у руској историји постоје "вечне истине" које су промовисале личности из културе попут Пушкина, Достојевског и Толстоја, а да сада руски језик наставља да се шири и јача у међународној заједници. 

Као пример је навео стварање Међународне организације за руски језик у Казахстану.

"Упркос невиђеној политизацији међународног спортског покрета, руски спорт такође са сигурношћу гледа у будућност", додао је Лавров, који је истакао прославу турнира "Игре будућности" у руском граду Казању, у којем учествује 161 тим из 109 земаља. 

Лавров је подсетио да ће ове године бити одржани и други догађаји, као што су "Игре БРИКС-а" и Светске игре пријатељства.

image