Русија

Наришкин: САД праве велику обавештајну мрежу близу Русије

Циљ је да се спроводи субверзивни рад против наше земље, рекао је директор руске Спољне обавештајне службе
Наришкин: САД праве велику обавештајну мрежу близу Русијеwww.globallookpress.com © © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Сједињене Америчке Државе праве велику обавештајну мрежу не само у Украјини, већ и у другим земљама близу Русије како би спроводиле субверзивне акције против Москве, рекао је директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.

"Обавештајне агенције САД стварају широку обавештајну мрежу не само на територији Украјине, већ и у земљама где год је то могуће, укључујући и државе које су близу територији Руске федерације, а све како би спроводиле субверзивне акције против наше земље. И такав рад се спроводи", истакао је Наришкин у ексклузивном интервјуу за "Соловјев лајв" чији су делови приказани на телевизији Русија 1. 

Он је истакао да Американци, а нарочито Британци, учествују у обуци снага за специјалне операције и обавештајаца с циљем да изводе субверзивне акције против Русије. 

"То да су америчке обавештајне службе учествовале у обуци украјинских обавештајаца је очигледна чињеница", истакао је Наришкин.

Он је говорио и о својим контактима са директором ЦИА Вилијамом Бернсом напомињући да постоји договор, којег се он строго придржава, да ствари које њих двојица разматрају у личним разговорима "у четири ока" не смеју да процуре у јавност. 

Наришкин је у јануару у интервјуу за РИА Новости говорио о добробити контаката између руске Спољне обавештајне службе и ЦИА и истакао да такав дијалог може да спречи многе опасне догађаје у условима када ситуација у свету може досећи врло ризичну тачку.

Први човек руске обавештајне агенције осврнуо се и на обарање руског авиона Ил-76, када су погинули руски чланови посаде и украјински заробљеници који су транспортовани на размену. Како је истакао, високи званичници САД врло негативно су реаговали на обарање авиона с заробљеницима које су извеле Оружане снаге Украјине.  

image