Свет

Вилијам Бернс у "Форин аферсу": Како директор ЦИА види светске проблеме

Обрачун са Ираном од суштинске је важности за безбедност Блиског истока, док је кључ успеха у Украјини слање још западне помоћи, сматра директор ЦИА
Вилијам Бернс у "Форин аферсу": Како директор ЦИА види светске проблеме© Tanjug/AP Photo/Sam McNeil

Директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс изнео је, у ауторском тексту за "Форин аферс", своје виђење света данас.

Блиски исток

Док рат на Блиском истоку букти и прети да прерасте у шири сукоб, Бернс је подсетио да је деценијама радио на Блиском истоку који је ретко кад био оволико "запетљан и експлозиван" и проценио да је кључ за безбедност Израела и читавог региона обрачун са Ираном.

"Ирански режим је охрабрен кризом и изгледа спреман да се бори до свог последњег регионалног заступника истовремено ширећи свој нуклеарни програм и омогућавајући руску агресију", навео је Бернс.

"У месецима после 7. октобра, Хути, јеменска побуњеничка група у савезу са Ираном, почели су да нападају комерцијалне бродове у Црвеном мору, а ризици од ескалације на другим фронтовима и даље постоје", навео је.

Бернс је нагласио и да САД нису "ексклузивно одговорне за решавање било ког од мукотрпних проблема Блиског истока" али да се ниједан не може решити без активног учешћа Вашингтона.

Русија

Осврнувши се на сукоб у Украјини, Бернс је навео да је провео две деценије покушавајући да разуме "запаљиву комбинацију притужби, амбиција и несигурности" руског председника Владимира Путина и да је дошао до закључка да је грешка потцењивати његову "фиксацију да контролише Украјину".

Упркос пропалој контраофанзиви Кијева, хаосу унутар украјинског руководства, жртвама и све чешћим позивима да се сукоб оконча, директор ЦИА је уверен да ће Русија изгубити јер, како је срочио, њена економија већ трпи, Москва постаје "вазал" Пекинга, а подршка Путину опада.

Бернс сматра да је "кључ успеха у Украјини" даље слање милијарди долара вредне помоћи Кијеву.

"Са мање од пет одсто одбрамбеног буџета САД, то је релативно скромна инвестиција са значајним геополитичким повратима за Сједињене Државе и значајним повратима за америчку индустрију. Одржавање протока оружја ставиће Украјину у јачи положај ако се укаже прилика за озбиљне преговоре. Она нуди шансу да се осигура дугорочна победа Украјине и стратешки губитак за Русију; Украјина би могла да заштити свој суверенитет и обнови, док би Русија била остављена да се носи са трајним трошковима Путинове глупости. Излазак САД из сукоба у овом кључном тренутку и прекид подршке Украјини, био би аутогол историјских размера", навео је Бернс.

Кина

Кина је једини супарник САД када је реч о преобликовању међународног поретка и, наводи Бернс, има економску, дипломатску, војну и техничку моћ то да учини.

Бернс признаје да је економска трансформација Кине у протеклих 50 година била фасцинантна и наглашава да САД немају проблем са тим успехом, већ са Си Ђинпингом који не покушава да "ојача и ревитализује међународни систем који је омогућио Кини ту трансформацију" већ жели да га промени.

Директор ЦИА је указао и да све више јача алтернатива међународном систему на чијем су челу САД и да се сада појављују земље - "демократије и аутократије, развијене економије и економије у развоју које диверзификују своје односе како би максимално искористиле своје могућности".

Према његовом мишљењу, Вашингтон би требало да пажљиво прати "ривалство између све већег броја средњих сила, које су историјски помогле да се изазову сукоби између великих".

image