Русија

Амерички званичници признају: Руски авион са украјинским заробљеницима оборен је "патриотом"

Анонимни саговорници "Њујорк тајмса" нису потврдили идентитет људи који су се налазили у авиону, али су признали да је могуће да су се у њему заиста налазили украјински заробљеници
Амерички званичници признају: Руски авион са украјинским заробљеницима оборен је "патриотом"www.globallookpress.com © vk.com/newsbelgorod

Амерички званичници признају да је руски авион Ил-76 са украјинским заробљеницима оборен ракетом система "патриот" америчке производње. У авиону је погинуло 65 војника Оружаних снага Украјине који су тог дана вођени на размену, три особе у пратњи и шест чланова посаде, пише "Њујорк тајмс". 

Званичници у САД нису јавно коментарисали наводе да је авион оборен америчким "патриотом", али су у приватним разговорима потврдили да је руска страна у праву када упире прстом у амерички систем ПВО, преноси лист.

Амерички званичници, који су тражили анонимност, нису потврдили идентитет људи који су се налазили у авиону, али су признали да је могуће да су се у њему заиста налазили украјински заробљеници.

Према њиховим речима, систем "патриот" којим је оборен Ил-76 је Украјини послала једна од европских држава.

Раније је Истражни комитет Руске Федерације објавио да је војни транспортни авион Ил-76 оборен изнад Белгородске области Русије ракетом система "патриот".

Према речима портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, председник САД Џозеф Бајден је на тај начин Американце учинио саучесницима крваве трагедије у Белгородској области. Грађани Америке морају да знају на шта се троши њихов новац, поручила је Захарова.

Према речима председника Русије Владимира Путина, украјински обавештајци су знали да се у авиону налазе ратни заробљеници Оружаних снага Украјине.

Руско Министарство спољних послова истакло је да обарање Ил-76 доводи у питање могућност "било каквог споразума" са Кијевом.

Украјински медији су испрва јавили да су Ил-76 обориле Оружане снаге Украјине, али су потом ту информацију обрисали из својих текстова. Званично Кијев говори о потреби међународне истраге, коју до сада ниједна држава није покренула, а незванично тамошњи медији пласирају тезу да је Ил-76 носио ракете за руски ПВО систем С-300.

Путин је нагласио да Русија инсистира на међународној истрази.

image
VV inauguration
banner