Русија

Кремљ појаснио услове за коришћење нуклеарног оружја: Употреба само у случају угрожености државе

То питање се не може олако третирати имајући у виду озбиљност теме, истакао је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ појаснио услове за коришћење нуклеарног оружја: Употреба само у случају угрожености државеGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Русија би употребила свој нуклеарни арсенал само ако би егзистенција државе била угрожена, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, додавши да је то познато као "опроштајно оружје" у нуклеарној доктрини Москве. 

Доктрина подразумева да би Русија узвратила нуклеарним оружјем само ако би Русија или њени савезници први били изложени нуклеарном удару. Руски председник Владимир Путин рекао је прошлог јуна да "нема потребе" да се нуклеарно оружје користи пошто оно стриктно представља средство одвраћања.

Песков је у среду рекао да "ако нешто угрози постојање наше земље, онда (ће бити употребљено) нуклеарно оружје", нагласивши да се то питање не може олако третирати имајући у виду озбиљност теме.

Током свог годишњег обраћања Савезној скупштини прошлог четвртка, председник Путин је подсетио потенцијалне агресоре да су сви претходни покушаји освајања Русије завршили неуспехом, упозоривши да ће "сада последице по потенцијалне освајаче бити далеко трагичније". Он је нагласио да Русија има огроман нуклеарни арсенал, који је у стању "потпуне спремности за гарантовано" лансирање.

Руски лидер је такође приметио да западни званичници, иако тога можда нису у потпуности свесни, суштински ризикују свеопшти нуклеарни рат својом запаљивом реториком.

Он је такође одбацио као "неосноване" извештаје западних медија у којима се тврди да Москва планира да распореди нуклеарно оружје у свемир, и окарактерисао их као трик САД у намери да натера Русију у преговоре под условима које је одредио Вашингтон.

image