Русија

Песков за РТ Балкан: Ценимо храброст којом наши српски пријатељи бране суверенитет

Сарадња Србије и Европске уније не представља проблем у односима Београда и Москве, јер ЕУ није војна организација, указао је портпарол Кремља

Развој односа Србије са државама Европске уније не представља никакву претњу за Русију, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, одговарајући на питање наше редакције у вези са изјавом Аналене Бербок да зарад сузбијања руског утицаја на Западном Балакну, "ствари сад морају да се покрену унапред" те да је проширење ЕУ на регион "геополитичка нужда".

"Европска унија није војна организација, то је више економска организација", нагласио је портпарол Кремља за РТ Балкан на Светском фестивалу младих у Сочију.

"С друге стране, забрињавајуће је када исте те државе ЕУ, и заједно и појединачно, и уз помоћ САД и без њих, врше неприкривен груб притисак и на Београд и на Републику Српску", нагласио је Песков.

"Веома ценимо храброст с којом наши српски пријатељи чувају свој суверенитет", нагласио је.

Такође, Русија се с поштовањем односи према економским тежњама Србије која тражи излаз у раду и сарадњи, нагласио је Песков и указао да је Москва спремна да развија односе и да са Београдом има "стабилну и динамично растућу сарадњу".

Поред тога, на Србију се врши притисак и у сфери безбедности, а то је нешто сасвим другачије, додао је Песков.

"Већ неколико деценија се не прекида кретање војних НАТО структура према истоку, ка нашим границама, што за нас представља претњу. Не можемо да затварамо очи на то", указао је портпарол Кремља.

image