Русија

Пушков: Без обзира на гласна обећања, САД и Запад могу да издају Украјину

Украјина објективно није приоритет за безбедност САД. Напротив, апсолутни приоритет је спречавање нуклеарног рата са Русијом, објаснио је лидер комисије Савета Федерације за информативну политику и комуникацију са медијима Алексеј Пушков
Пушков: Без обзира на гласна обећања, САД и Запад могу да издају Украјину© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Без обзира на гласна обећања, САД и Запад могу да издају Украјину. Није случајно што је Кијев забринут, јер Украјина није приоритет за безбедност Сједињених Америчких Држава, указао је лидер комисије Савета Федерације за информативну политику и комуникацију са медијима Алексеј Пушков у објави на Телеграму.

Приметно је смањење обима западне помоћи Украјини и истовремено појачавање оштре реторике која је ту како би показала наводну одлучност Запада да се суочи са Русијом, написао је Пушков и указао на изјаву америчког председника Џозефа Бајдена током обраћања у Конгресу да "САД неће попустити".

Историја памти сличну одлучност Америке током ратова у Вијетнаму и Авганистану, у којима су се америчке трупе бориле на терену, напоменуо је Пушков. Међутим, наставио је, Вашингтон је напустио и Вијетнам и Авганистан јер није могао да оствари своје циљеве тамо.

"Украјина објективно није приоритет за безбедност САД. Напротив, апсолутни приоритет је спречавање нуклеарног рата са Русијом, што, по свему судећи, разумеју чак и у Бајденовој администрацији", додао је Пушков.

Украјина је важна за САД са становишта одржавања њихове хегемоније у свету и њихове способности да сузбијају нове центре моћи, закључио је Пушков.

Међутим, одустајање од тоталне подршке Украјини у виду одбијања да се тамо пошаљу америчке трупе или да се она укључи у НАТО, представља проблем за САД јер би то значило крај 30 година експанзије у источној Европи, а то је за Америку веома непријатно и болно, закључио је руски званичник.

image