Русија

"Ратни манијак": Руски сенатор оштро одговорио новом британском министру одбране

Алексеј Пушков критиковао је Гранта Шапса због идеје о слању британских трупа у Украјину
"Ратни манијак": Руски сенатор оштро одговорио новом британском министру одбране© Federation Council of Russia/via Globallookpress.com

Руски сенатор Алексеј Пушков назвао је британског министра одбране Гранта Шапса - манијаком, јер је најавио да ће Лондон "појачати" свој програм обуке украјинских трупа слањем војних инструктора на терен.

"Сваки следећи је гори од претходног. Ратни манијак по имену Грант Шапс, нови британски министар одбране, жели да пошаље британске трупе да се боре у Украјини. Ниво лудила у Лондону расте", написао је Пушков на Телеграму.

Министар одбране Велике Британије Грант Шапс посетио је недавно Кијев, где је са председником Украјине Владимиром Зеленским разговарао о јачању противваздушне одбране.

Шапс је казао да Велика Британија разматра могућност стационирања своје војске у Украјини за потребе обуке војног особља Оружаних снага те земље.

Према његовим речима, Британија би могла да уради "више на тој територији него да само обучава украјинске јединице".

На те речи оштро је реаговао премијер Велике Британије Риши Сунак, који је изјавио да британска војска неће обучавати војнике Оружаних снага Украјине нити ће учествовати у сукобу.

Сунак је навео да Шапс није мислио да ће британски војници бити распоређени у Украјини док сукоб траје, већ да је мислио да би "можда било могуће једног дана у будућности да одрадимо део те обуке у Украјини".

У оквиру операције "Интерфлекс" коју предводе Британци, више од 20.000 регрута из Оружаних снага Украјине већ је прошло обуку у Великој Британији од почетка 2022. године.

У међувремену, Русија не престаје да упозорава Запад на опасност ескалације сукоба слањем оружја, опреме, па чак и "инструктора" у Украјину.

image