Русија

Русија расписала потерницу за министром унутрашњих послова Естоније

Шеф естонског МУП-а Лаури Ланеметс је рекао да је озбиљно схватио потез Руске Федерације
Русија расписала потерницу за министром унутрашњих послова ЕстонијеGetty © Photo by Foto Olimpik/NurPhoto

Министар унутрашњих послова Естоније Лаури Ланеметс стављен је на руску потерницу, наводи се у бази података руског Министарства унутрашњих послова.

Није прецизирано по ком члану Кривичног закона Руске Федерације се води потера за естонским политичарем, рођеним 31. јануара 1983. године, следи из доступне објаве руског МУП-а.

Лаури Ланеметс је коментаришући одлуку руског Министарства рекао да озбиљно схвата чињеницу да га је Русија ставила на потерницу, преноси портал "Делфи".

Естонски министар намерава да настави свој посао и да се, како је рекао, не плаши руских акција, иако такве ствари треба схватити "веома озбиљно".

"И ми имамо безбедносне агенције. Верујем им. Оне ће се носити са задатком и осигурати безбедност у Естонији, укључујући и безбедност чланова владе", поручио је министар.

Према његовим речима, Русија жели да одузме западним званичницима и политичарима могућност да путују по свету и да откривају осталим државама шта Русија сада ради у Украјини и како се према њој треба односити. "Можда су овим покушали да нас изолују од других", додао је министар.

У истој бази руског Министарства унутрашњих послова су се од фебруара нашли премијерка Естоније Каја Калас и државни секретар Тајмар Петеркоп.

Ту одлуку је прокоментарисала званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, истичући да је потребно да се одговара за злочине над сећањем на ослободиоце од фашизма и нацизма.

Каласова, позната по својим антируским ставовима, тада је прокоментарисао ову вест, рекавши да овакви поступци Руске Федерације неће натерати Естонију да одустане од подршке Украјини.

image