Русија

Захарова поручила Макрону: Пажљиво поново прочитајте уџбенике историје

Французи данас намеравају да се боре на страни Украјине против руске војске. Сумњамо да ће та авантура бити успешна за Париз, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова поручила Макрону: Пажљиво поново прочитајте уџбенике историјеwww.globallookpress.com © Sergey Petrov/news.ru

Француски председник Емануел Макрон наставља да говори о слању европских трупа у Украјину, а сви знамо како се завршавају покушаји стране интервенције, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Француски председник је недавно на састанку са парламентарцима те земље још једном говорио о опцији слања француског војног контингента, ако се руска војска пробије до Кијева или Одесе. Саветовали бисмо Емануелу Макрону да пажљиво поново прочита уџбенике историје", поручила је Захарова.

Она је истакла да се многи сећају похода Наполеона Бонапарте 1812. у Русију и боравка руске војске у Паризу 1814. године, како и да су се француски интервенционисти од 1918. до 1919, под изговором да помажу Белу армију, борили у Одеси против трупа С. В. Петљуре, које су ратовале на страни такозваног Директоријума Украјинске Народне Републике.

"Французи данас намеравају да се боре на страни Украјине против руске војске. Сумњамо да ће та авантура бити успешна за Париз", оценила је.

Крајем фебруара, Макрон је изјавио да ће Француска учинити све да спречи Русију да "победи у овом рату", као и да су лидери западних земаља разговарали о могућности слања трупа у Украјину, али да још није постигнут консензус.

Изјава директора ЦИА је подстрек на ескалацију сукоба

Говорећи о изјави директора ЦИА Вилијама Бернса, да ће "америчка помоћ Украјини омогућити удар на Крим", Захарова је поручила да је то подстрек на ескалацију.

Наиме, Бернс је рекао да ће нови пакет помоћи обезбедити способност украјинских оружаних снага да "изведу продорне ударе на Крим" и покрену "офанзиву" крајем 2024. године, што ће Кијеву отворити перспективу преговора са повољније позиције.

"Такве изјаве нису ништа друго до подстицање на ескалацију сукоба. Све се то ради ради наношења 'стратешког пораза' Русији. Препоручили бисмо Вилијаму Бернсу да још једном погледа недавни интервју руског председника са Такером Карлсоном, а посебно онај фрагмент у коме наш лидер говори о неостварљивости таквих западних планова", поручила је Захарова.

image