Русија

Избори у Русији: Излазност у другом дану премашила 55 одсто; сутра последњи дан гласања

Кијевски режим је, како би покушао да се умеша у одржавање председничких избора, током јучерашњег дана извео низ саботажних и терористичких напада у пограничним регионима Русије, указао је Владимир Путин
Избори у Русији: Излазност у другом дану премашила 55 одсто; сутра последњи дан гласања© Михаил Голенков / РИА Новости

Данас је завршен други дан гласања на председничким изборима у Русији, који трају до 17. марта.

Гласачи на изборима бирају између четири председничка кандидата, а то су: актуелни председник Владимир Путин, председник Либерално-демократске партије Русије Леонид Слуцки, кандидат Комунистичке партије Николај Харитонов и кандидат странке "Нови људи" Владислав Даванков.

У Русији право гласа има око 110 милиона грађана, а резултати председничких избора требало би да буду објављени најкасније до 28. марта.

На бирачка места у Русији послато је више од 333.000 посматрача.

Такође, у Русији може да се гласа и електронским путем и функционише током читавог дана. Постоји могућност гласања и од куће за оне који нису у могућности да дођу до гласачког места због здравственог стања.

У Русији је и званична посматрачка делегација Народне скупштине Републике Србије коју предводи народни посланик Милимир Вујадиновић.

Кијевски режим је, како би покушао да се умеша у одржавање председничких избора, извео низ саботажних и терористичких напада у пограничним регионима Русије, указао је руски председник Владимир Путин.

  • 16. мар 2024 • 19:00

    19:00

    Излазност на руским председничким изборима премашила 55 одсто

    Излазност на руским председничким изборима другог дана гласања до 20:19 по московском времену износила је 55,1 одсто, показују подаци Централне изборне комисије Руске Федерације.

  • 17:54

    Чувени руски филмски режисер Никита Михалков гласао на изборима у Симферопољу

    Руски филмски режисер Никита Михалков гласао је данас поподне на председничким изборима у Русији на бирачком месту у Симферопољу, саопштила је Кримска изборна комисија.

    Наиме, Михалков је допутовао на Крим, где је 14. марта био међу почасним гостима на отварању обновљене уметничке галерије "Ајвазовски" у Феодосији. 

    Он је у петак, као почасни гост, учествовао на свечаној седници републичког парламента поводом 10. годишњице референдума на Криму 2014. и поновног уједињења са Русијом.

  • 16:43

    Први изборни резултати 17. марта после 21 час по московском времену

    Први резултати руских председничких избора очекују се 17. марта после 21 час по московском времену, изјавио је заменик председника Централне изборне комисије Русије Николај Булајев.

    Он је појаснио да саопштавање првих резултата гласања почиње након затварања свих бирачких места у Руској Федерацији. 

    "Наша последња бирачка места затварају се у 20.00 по локалном времену у Калињинграду, а у Москви ће бити у 21.00 час", прецизирао је заменик председника руске Централне изборне комисије.

  • 15:31

    Кадиров гласао на председничким изборима у Русији

    Лидер Чеченије Рамзан Кадиров гласао је на председничким изборима у Русији заједно са члановима породице у свом породичном селу Ахмат-Јурт.

    "Гласање иде добро, као што видите. Људи излазе и празнично су расположени. Бирају своју будућност за шест година. Народ очекује добре резултате", казао је Кадиров новинарима.

  • 14:58

    Захарова: Запад покушава да поремети изборе, удара на Белгород с тим циљем

    Запад се окренуо екстремизму у покушају да поремети изборе у Русији, указала је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

    Кијевски режим удара на Белгород да би омео гласање, оценила је Захарова.

    Москва је од почетка знала да ће се Запад мешати у онлајн гласање на председничким изборима у иностранству, па је одлучила да тамо гласање спроведе искључиво уз лично присуство бирача.

  • 14:50

    "Вашингтон пост": Грађани Белгорода одлучни у намери да изађу на изборе

    Становници Белгорода намеравају да изађу на изборе упркос текућим украјинским нападима, пише "Вашингтон пост" након разговора са локалним становништвом.

    Јана Михичук, чија је кућа оштећена у гранатирању, рекла је за амерички лист да је напади нису уплашили и да ће ипак изаћи на изборе. Њена комшиница Лола Муслимова такође је рекла да планира да гласа.

    Како је рекао један лекар из белгородских снага територијалне одбране, напади су појачали његову мотивацију да испуни своју грађанску дужност.

    "Никада нисам био заиста заинтересован за политику, никада раније нисам гласао. Али сада ћу гласати из принципа", рекао је он.

  • 14:42

    Инциденти на бирачким местима, уништено 214 гласачких листића

    Председница ЦИК-а Ела Памфилова је навела да је због проливене течности и покушаја подметања пожара на председничким изборима неповратно оштећено 214 гласачких листића.

    Дешавају се појединачни инциденти на бирачким местима. Током првог дана гласања у Москви је једна жена запалила гласачку кабину. А у Санкт Петербургу је девојка покушала да баци молотовљев коктел испред бирачког места, те је ухапшена.

  • 14:25

    МСП: Амбасадор Велике Британије може да буде позван на рапорт због мешања у изборе

    Амбасадор Велике Британије може да буде позван на рапорт у Министарство спољних послова Русије, ако се не прекине са мешањем у изборе, упозорила је Марија Захарова.

    Званична представница руског министарства је указала на још један пример "глупости и храбрости" Велике Британије чија је амбасада у Москви навела да Русија наводно нема законски основ за одржавање избора на Криму и новим регионима, јер сви они наводно припадају Кијеву.

    Изгледа да британски амбасадор дуго није био позван на рапорт у руско Министарство спољних послова, оценила је Захарова. "Није као да нам причињава задовољство да га видимо, али можемо да га позовемо превенције ради, ако ово не престане", навела је Захарова.

  • 14:22

    Гласала половина укупног броја бирача

    Одзив бирача на председничким изборима у Руској Федерацији у целини у земљи премашио је 50 посто.

    Према информацијама Централне изборне комисије, до 16:13 по московском времену је гласало 50,01 посто бирача.

  • 14:19

    У Забајкалском крају гласало 50 одсто бирача

    Излазност другог дана руских председничких избора у Забајкалском крају премашила је 50 одсто, саопштила је изборна комисија региона.

    Други дан гласања у региону у југоисточном делу Сибира је већ завршен, прошло је 20:00 часова. Гласало је 50,35 посто укупног броја бирача.

image