Русија

Лавров и Дачић: Не желимо нову кризу на Балкану; Изванредни лични односи Путина и Вучића

Сергеј Лавров и Ивица Дачић ће данас присуствовати пријатељском фудбалском мечу српске и руске репрезентације
Лавров и Дачић: Не желимо нову кризу на Балкану; Изванредни лични односи Путина и Вучића© TANJUG/ STEFAN BRANKOVIĆ

Ценимо односе који се развијају између Руске Федерације и Србије, и заинтересовани смо да од Вас данас чујемо процену ситуације на Балкану, где се све искомпликовало, рекао је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са српским колегом Ивицом Дачићем, који је допутовао у Москву. 

Шеф руске дипломатије је истакао да Руска Федерација није заинтересована да на Балкану дође до нове кризе и оценио да је Москва задовољна како се, заједно са Србијом, реализују пројекти у сфери трговине, инвестиција, спорта, и хуманитарном сектору.

Министар је најавио да ће током дана са српским министром спољних послова разговарати даље о билатералној сарадњи, али и интеракцији на међународним платформама. 

Лавров је подсетио да ће заједно са Дачићем данас присуствовати пријатељском фудбалском мечу српске и руске репрезентације и додао да ће стадион бити пун, пошто за овим мечом постоји велико интересовање.

"Сматрамо да је недопустиво да се спорт политизује, иако Запад, уз подршку међународних званичника, наставља са таквом политиком и не чини се да ће од ње у скорије време одустати", прокоментарисао је министар спољних послова Русије.

"Та политика у принципу осликава тенденцију колективног Запада, на челу са САД, да се политизују сви међународни односи, укључујући и, пре свега, трговинско-економске односе, чиме се дискредитују институти који су били створени после Другог светског рата у циљу регулисања глобалних процеса. Имам у виду ММФ и Светску банку и Светску трговинску организацију", додао је.

Као пример за све то Лавров је навео санкције које Запад уводи против свих оних који се боре за своју самосталност и додао да је стога изузетно важна колективна сарадња у оквиру УН, за коју, како оцењује, Запад није много заинтересован. Русија, с друге стране, како каже, тежи демократији и равноправности у међународним односима, за шта се залаже и највећи део света.

Ивица Дачић је са своје стране поручио да су лични односи између српског председника Александра Вучића и руског лидера Владимира Путина изванредни. 

Србија је захвална Русији на подршци коју јој пружа када се ради о територијалном интегритету и суверенитету и питању Косова и Метохије, указао је Дачић, након чега је захвалио руском колеги на томе што је изашао у сусрет и пружио подршку Београду у свакој ситуацији која је за Србију била важна.

"Подршка коју нам пружате по питању Косове и Метохије је за нас веома важна и желео бих лично да ти се захвалим на великом разумевању и подршци сваки пут када смо вам се обратили за помоћ. Захвалан сам на помоћи приликом одржавања хитне седнице СБ УН о Косову и Метохији и на предлогу да се одржи седница поводом 25 година од НАТО бомбардовања Југославије", рекао је Дачић.

Истакао је и да је политика двоструких стандарда у односу на српски народ и КиМ довела до нарушавања територијалног интегритета Србије.

Према његовим речима, на састанку који ће уследити ће управо бити детаљнијих разговора о догађајима на Западном Балкану.

Српски министар спољних послова је, такође, истакао важност економске сарадње Београда и Москве.

"Економски односи са Русијом су за нас од великог значаја. Нарочито су нам важни односи у енергетској сфери. Односно, у сфери нашег међусобног договора о поузданом снабдевању гасом. Ми имамо споразум који је потписан на иницијативу двојице председника до 2025. године", рекао је Дачић.

Билатерални односи Русије и Србије су на високом нивоу упркос проблемима са којима се суочавају у последње време, оценио је Дачић.

"Русија и Србија су прошле године обележиле 185 година од покретања дипломатских односа. Ми тада нисмо били министри", нашалио се Дачић и рекао да Русију и Србију повезује пријатељство, културна, духовна и историјска блискост народа која се темељи на поверењу и стратешком партнерству.

Вучић је пре неколико дана званично честитао Путину победу на изборима, подсетио је Дачић.

Српски министар ће се данас у улози копреседавајућег мешовитим комитетом састати и са министром економског развоја Русије Максимом Решетњиковим, указао је он и додао да ће током тог састанка ће бити покренуто више значајних тема.

Двојица министара током разговора нису персирали један другом. Лавров је чак приметио грешку преводиоца који је искористио реч "пријатељ", иако је Дачић рекао "друг" и нагласио да у руском језику те две речи имају различито значење, те да је друг много ближи од пријатеља, што је случај са Србијом и Русијом.

image