Србија и Балкан

Дачић међународној заједници: Цео свет освојисте, а не можете Куртија да уразумите

Шеф српске дипломатије је констатовао да Срби немају основна људска права, немају безбедност, да су изложени сталним хапшењима, претњама, економским блокадама, не могу да добију плате и пензије, што им отежава живот на КиМ
Дачић међународној заједници: Цео свет освојисте, а не можете Куртија да уразумите© ТANJUG/RADE PRELIĆ/

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је истакао да је највећи изазов по националну безбедност положај српског народа на "Косову", односно континуирана тежња Аљбина Куртија да створи услове под којима ће Срби сами да закључе да је немогуће да опстану и доведе до тога да их више нема.

"Постоји читав низ фактора који представљају изазов када је реч о националној безбедности. Највећи проблем је Косово и Метохија и положај српског народа. Наш задатак је да обезбедимо да Срби опстану. Срби су чврст орах и деценијама опстају иако су услови далеко од идеалних", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Он је указао да Срби немају основна људска права, немају безбедност, да су изложени сталним хапшењима, претњама, економским блокадама, не могу да добију плате и пензије, што им отежава живот на КиМ.

"Курти је тај који проналази тачке које могу да изазову ескалацију. То је његова политика. Изазива ескалацију, проблеме и сви се у свету утркују како да реше те проблеме, а у суштини није морало да дође до тих проблема. Један пример је све што се дешава у вези динара. Зашто је то била неопходна мера ? Коме сада то треба ? Какав је проблем да постоји платни промет унутар Србије, између централне Србије и 'Косова'? Једноставно тиме се жели показати још један атрибут независности", сматра Дачић.

Рекао је да би разумео да имају своју валуту па да траже да у циљу своје наводне независности плаћање буде у неким њиховим парама, али, додаје, они користе евро који није њихова валута.

Дачић је подвукао је да то питање никада није било део дијалога и упутио питање међународној заједници: "Можете ли да дисциплинујете Куртија или не?".

"Цео свет освојисте, а не можете Куртија да уразумите. Ја заиста не могу да поверујем у то. Овде се поставља само питање хоће ли то или неће", поручио је шеф српске дипломатије.

Дачић је рекао да је други сегмент изазова по националну безбедност угрожавање српског народа у Републици Српској и подсетио да се поново, поводом годишњице Сребренице, покушава усвајање резолуције у УН.

Шеф српске дипломатије је истакао да су европске интеграције Србије треће питање са којим се суочавамо.

"Намера је да се у Поглавље 35 стави питање такозваног Охридског споразума, да се испуне све обавезе које смо наводно преузели, а председник Србије изузео је нашу земљу од две тачке, а то значи од два дела - једног који било како може да утиче на слику и наметне став да се Србија слаже са атрибутима независности дејуре или дефакто признања, и другог који је везан за чланство Косова у УН или њеним институцијама. Ако сада неко покушава да као услов за наш пријем у ЕУ стави пуну имплементацију Охридског споразума доводе до тога да морате да размишљате да признате Косово пре него што завршите процес, тиме поставља нову препреку у европским интеграцијама", закључио је Дачић.

image