Русија

Небензја: Америчка резолуција о Гази лицемерна, срамота је гласати за њу

Руски амбасадор при УН објаснио је зашто су Русија и Кина ставиле вето на текст који су предложиле САД
Небензја: Америчка резолуција о Гази лицемерна, срамота је гласати за њу© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Текст америчког нацрта резолуције о прекиду ватре у Појасу Газе на који су Русија и Кина јуче ставиле вето, био је према речима руског амбасадора при УН Василија Небензе – "лицемеран" и није експлицитно позивао на "ућуткивање оружја" у Појасу Газе.

Резолуција коју су предложиле САД позива на хитан прекид ватре, али не поставља рок, нити прецизира да ли примирје треба да буде трајно или привремено.

"Нећемо више толерисати бесмислене резолуције које не позивају на прекид ватре и које нас не покрећу напред. То би Израелу дало одрешене руке и резултирало би уништавањем, девастацијом или расељавањем читавог Појаса Газе и читавог његовог становништва", навео би Небензја.

Он је додао да Вашингтон "намерно обмањује међународну заједницу" и нагласио је да би била "срамота" гласати за резолуцију.

Палестински амбасадор при Уједињеним нацијама Ријад Мансур рекао је да је "једнострана" резолуција одбијена "из очигледних" разлога. Он је осудио "класификовање догађаја као тероризам" и осудио "геноцид над палестинским народом". 

image