Русија

Кремљ: Руски народ не заборавља почетак НАТО бомбардовања Југославије

Портпарол Кремља је рекао да терористички напад у московском тржном центру, бомбардовање Београда и злочини у белоруском Хатињу у време Другог светског рата имају исту емоционалну тежину и да Русија те трагедије неће заборавити
Кремљ: Руски народ не заборавља почетак НАТО бомбардовања Југославије© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Руси не заборављају 24. март 1999. године, почетак бомбардовања Савезне Републике Југославије, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Упитан шта повезује 22. март када се десио терористички напад на тржни центар у Москви, 22. март 1943. године, када се десио злочин у белоруском Хатињу и 24. март 1999. године када је почело бомбардовање Југославије, Песков каже: "У најмању руку емоције. Руски народ ће се увек сећати тих трагедија."

Председник Русије Владимир Путин данас у Кремљу добија информације од свих служби које раде на случају терористичког напада у "Крокус сити холу", а нешто касније имаће састанак са представницима безбедносних структура, социолозима и руководством Москве и Подмосковја о мерама које треба преузети после тог догађаја.

Песков није желео да открива детаље истраге која се води о терористичком нападу нити податке о још седморо људи приведених због умешаности у терористички напад.

На питање да ли су западне државе понудиле помоћ Москви после терористичког напада, Песков каже да руске структуре излазе на крај са проблемом, а да је много лидера страних држава разговарало са Путином и да су, заједно са руским председником, истакли намеру да појачају борбу против тероризма.

Што се тиче расправе о увођењу смртне казне у Русији, Песков је навео да Кремљ не учествује у таквим дискусијама и није давао додатне коментаре.

Није рекао ни да ли су САД предале руској страни обавештајне податке, с обзиром да су пре терористичког напада на њега упозоравале. "Такве информације се не дају Кремљу, већ специјалним службама. То је осетљива информација која не би смела да се дели", рекао је Песков.

Кремљ се ослања на руске истражне органе који се баве овим случајем, рекао је Песков и одбио да прокоментарише "ток истраге", односно то што је ИСИС преузео одговорност за напад.

Овај случај је показао да ни једна држава није имуна на тероризам и да је у борби против њега потребна међународна сарадња, која се тренутно ни у којој мери не остварује због максималног заоштравања односа, рекао је Песков.

image