Русија

Русија забрањује сурогат материнство за странце

Према речима председника Државне думе бебе рођене на овај начин бивају жртве злочина, доспевају у бело робље; Новим законом се то мора спречити
Русија забрањује сурогат материнство за странцеwww.globallookpress.com © Ute Grabowsky/photothek.net via

Русија ће ускоро усвојити закон који забрањује странцима да користе руске сурогат мајке, изјавио је данас председник Думе Вјачеслав Володин.

Одлука биће донета почетком децембра, објавио је Володин на Телеграм каналу.

Трговина децом је неприхватљива, нагласио је он, подсећајући да је у последњих неколико година 45.000 беба рођених на овај начин одведено у иностранство.

"Реч је о великом нелегалном послу чији се промет процењује на више од две милијарде евра", додао је Володин.

Према његовим речима, таква деца често постају жртве злочина, укључујући продају органа, или их усвајају истополни парови.

Државна дума је у мају усвојила у првом читању предлог закона о забрани странцима и особама без држављанства да користе институцију сурогат мајчинства у Русији. Према документу, услугама сурогат мајки моћи ће да приступе само Руси који су у браку, или слободне држављанке Русије које које из медицинских разлога не могу саме да изнесу или роде дете. Осим тога, предлог закона претпоставља да ће деца коју су родиле сурогат мајке дефинитивно добити руско држављанство.

Ове недеље је саопштено да је документ потпуно спреман за друго читање.

image