Русија

Сакрили бомбе у иконе: Превозили експлозив из Украјине преко ЕУ у Русију (ВИДЕО)

Путања преко које су кријумчари покушали да у Русију унесу експлозив укључује и Румунију и Мађарску, а кријумчари су експлозивна средства сакрили у црквене предмете и иконе

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије саопштила је данас да је разоткрила канал путем којег се из Украјине, преко земаља Европске уније, у Русију кријумчарио експлозив стране производње, који је био сакривен у православним иконама и црквеним предметима. 

Експлозив је путовао по путањи Украјина-Румунија-Мађарска-Словачка-Пољска-Литванија-Летонија-Русија, а заплењено је 27 експлозива ручне израде сакривених у иконама70 килограма индустријски произведеног пластичног експлозива велике снаге, 91 електрични детонатор и компоненте за ручни бацач ракета РПГ-7.

ФСБ додаје да је служба привела једну особу - превозника - за коју се сматра да умешана у кријумчарење, а истражни одсек ФСБ-а покренуо је истрагу о незаконитом проласку кроз границу експлозивних направа, који је раније договорила група лица.

Операција пребацивања експлозива у Русију разоткривена је у Псковској области Русије, на граници са Естонијом и Летонијом, а план је био да се пошиљка испоручи у Москву.

"Сви организатори и саучесници злочина, укључујући стране држављане, биће стављени на потерницу и процесуирани у складу са руским законодавством", обећава ФСБ.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner