Русија

Захарова: НАТО база на шведском острву је провокација, Балтичко море постаје зона конфронтације

Због претњи које долазе са севера, основан је Лењинградски војни округ, подсећа МСП Русије и додаје да ће се даље мере доносити у зависности од безбедносне ситуације
Захарова: НАТО база на шведском острву је провокација, Балтичко море постаје зона конфронтацијеwww.globallookpress.com © Sergey Petrov

План Шведске да на острву Готланд отвори НАТО базу је провокација, која би мирно Балтичко море претворила у зону геополитичке конфронтације, угрозила морски транспорти и економску сарадњу у том региону, упозорава портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Руска страна је више пута упозоравала на ризике у вези са војним ширењем Алијансе на територије нових земаља чланица на северу Европе", понавља данас Москва, подсећајући да НАТО ради на јачању војног потенцијала на Балтику.

"У том контексту, Стокхолм намерава да ојача 'стратешки важно' острво Готланд како би унапредио одбрану од имагинарне 'руске претње'", поручује Министарство спољних послова и додаје да Москва прати ситуацију.

Уз то, како се наводи, предузете су и додатне мере. Русија је, како би одговорила на претњу која долази са севера, поново основала Лењинградски војни округ, подсећа МСП.

"Даље одлуке које се тичу безбедности Русије доносиће се у зависности од ситуације".

Подсетимо, премијер Шведске  Улф Кристерсон је изјавио да намерава да, заједно са НАТО-ом, заштити острво Готланд од Русије.

Ова држава је недавно постала чланица Алијансе, а према информацијама које је ових дана објавила Влада Шведске, од 2025. њихов наставни програм укључиваће обраду тема попут улоге НАТО-а и одбране земље. 

image
VV inauguration
banner