Свет

Шведска позива НАТО да учини више за Украјину

Шведски министар Билстром је изјавио да за Шведску француски предлог о обуци украјинског особља на украјинском тлу није на столу
Шведска позива НАТО да учини више за Украјинуwww.globallookpress.com © IMAGO/Emmi Korhonen

Запад би требало да створи "више стратешких потешкоћа" за Русију, у чему приоритет има "заустављање агресије на Украјину", а НАТО у томе не чини довољно, изјавио је за "Еурактив" шведски министар спољних послова Тобијас Билстрем.

"Морамо да схватимо да је Русија сусед који се понаша неодговорно", рекао је шведски министар. "Русија прети нуклеарним наоружањем и идејом о поновном стварању империје на рачун независних и суверених држава", додао је.

Његови коментари су уследили након што је француски председник Емануел Макрон инсистирао на "стратешкој двосмислености" према Русији и предложио слање западних трупа у Украјину, што је отворило оштру дебату међу чланицама НАТО-а.

Министар Билстром је рекао да је "за Шведску идеја Париза отишла предалеко" и подсетио да је ова земља приступила НАТО-у тек у марту ове године, чиме је окончано 200 година њене неутралности.

"За Шведску француски предлог о обуци украјинског особља на украјинском тлу није на столу", рекао је Билстром, додајући да Стокхолм сматра да је дебата око Макронових коментара "неблаговремена и збуњујућа."

"Да бисмо зауставили Русију, морамо најпре да зауставимо агресију на Украјину", рекао је Билстрем.

Нордијске и балтичке државе, које су географски ближе Русији, већ су раније упозориле да би Москва могла да победи у овом рату.

"НАТО не чини довољно за Украјину", изјавио је Билстром, додајући да је украјинским оружаним снагама потребно више од оног што Кијеву испоручује Запад.

"Обезбеђивање више војне опреме за Украјину", наставио је Билстрем, "не може да буде питање индустријских капацитета, већ се своди на политичко вођство."

Билстром је рекао и да његова земља због своје стратешке позиције игра кључну улогу у јачању европске безбедности.

Шведска, НАТО и трансатлантске везе

Шведска је, скоро две године након што је поднела захтев за чланство, постала 32. чланица НАТО-а. Пријем Шведске у Алијансу одлагале су Турска и Мађарска.

Како је изјавио Билстром, Стокхолм ће се залагати за снажније одвраћање и користиће своју стратешки важну улогу на Балтичком мору.

Такође, министар је нагласио да Шведска подржава земље које, заједно са НАТО-ом, желе јачање европске одбране "имајући у виду трансатлантске везе." "Не можемо да развијамо одбрамбену стратегију ЕУ независно од САД", додао је.

Шведска жели да разговара и о томе како би Савет држава Балтичког мора (ЦБСС) могао да допринесе решавању безбедносних питања, рекао је Билстром.

Иначе, овај форум је настао након пада Гвоздене завесе, у циљу промовисања економске сарадње земаља око Балтичког мора.

Оживљавање овог форума натерало би "Немачку и Пољску, које представљају кључне државе за европску безбедност, да седну за исти сто", приметио је Билстром.

Немачко министарство спољних послова је саопштило да финско председништво ЦБСС даје приоритет "безбедности и спремности да одговоримо за кризне ситуације", али да дневни ред за састанак још није одређен.

Немачко министарство је нагласило је да се радује "продубљивању сарадње са Финском и Шведском као партнерима у Алијанси", додајући да "ЦБСС представља форум за политички дијалог."

 

image
VV inauguration
banner