Свет

Швеђани ће у школама учити о одбрани земље и улози НАТО-а

Шведска планира измене школских програма за више разреде због промене "безбедносне ситуације"
Швеђани ће у школама учити о одбрани земље и улози НАТО-а© Elements.envato.com

Шведска ће од 2025. године у школски програм старијих разреда увести обавезно предавање на тему тоталне одбране земље и улоге НАТО-а, саопштила је канцеларија Владе Шведске.

"Наша безбедносна ситуација се променила. Због тога, а у вези са уласком Шведске у НАТО, важно је да шведски школарци имају знања о тоталној одбрани и НАТО-у", рекла је министарка за школе Лота Едхолм.

Поред питања тоталне одбране, програм ће, према писању руских медија, обухватити и теме као што су међународно право и улога безбедносне политике у међудржавним односима.

Иако се зна да ће се о овим темама говорити у вишим разредима, није искључено да би сличан програм могао бити уведен и у оним нижим. 

Ова опција се, како пише ТАСС, тренутно разматра, а додатни предлози који се тичу измене школских програма требало би да буду представљени до 28. фебруара 2025.

Шведска је, подсетимо, постала званична чланица Алијансе 7. марта ове године и тиме 32. држава по реду која је постала део овог пакта.

Министарство спољних послова Русије је недавно тим поводом истакло да, према резултатима анализе јавног мњења које је спровео шведски лист Gцteborgs-Posten, у просеку три од пет грађана те земље противи се учешћу шведских војника у борбама или војним вежбама НАТО-а.

Знамо да Швеђане нико и није питао да ли желе да уђу у НАТО, поручила је једном приликом портпаролка руског МСП-а Марија Захарова, додајући да је одлука о уласку у Алијансу поларизовала шведско друштво.

Јуче, она је изјавила да Русија зна да се у зони СВО налазе и шведски плаћеници.

Према подацима руског Министарства одбране, на територији Украјине било је око 90 плаћеника из Шведске, док је 25 њих већ уништено. 

image
VV inauguration
banner