Русија

Руски амбасадор у Хелсинкију: Нема повратка на претходни формат сарадње са Финском

Разбијање билатералних односа између Русије и Финске резултат је једностраних акција финских власти, које често излазе и из оквира бриселских смерница за санкције, рекао је Павел Кузњецов
Руски амбасадор у Хелсинкију: Нема повратка на претходни формат сарадње са ФинскомGetty © Nikolas Kokovlis/NurPhoto

Москва и Хелсинки се неће враћати на претходни формат сарадње, јер је Финска постала део агресивног војног блока, изјавио је руски амбасадор у Финској Павел Кузњецов у интервјуу за ТАСС.

"Пре или касније, везе између суседних земаља ће почети да се обнављају, међутим, то се, по свему судећи, неће десити тако брзо. Овде све неће зависити толико од Хелсинкија, који је у великој мери изгубио независност у доношењу спољнополитичких одлука, колико од политике Вашингтона и Брисела у односима са Русијом. Али у сваком случају, повратка на претходни формат сарадње неће бити, с обзиром на то да је Финска сада чланица НАТО-а", истакао је Кузњецов.

Амбасадор је истакао да је разбијање билатералних односа између Русије и Финске резултат једностраних акција финских власти, које често "излазе чак и из оквира бриселских смерница за санкције".

"Захваљујући напорима политичког руководства Финске, интеракција са Русијом је скоро потпуно уништена. Одржавају се искључиво радни контакти преко Министарства спољних послова и амбасада наших земаља, као и између појединих ресора, пре свега безбедносног блока, у циљу решавања насталих практичних проблема", прецизирао је Кузњецов.

Како је додао, све даље кораке, што се тиче Финске, Русија ће градити искључиво са становишта осигурања националних интереса Русије, пре свега у области безбедности.

image
VV inauguration
banner