Русија

Небензја о нападима на Запорошку нуклеарку: Не може се искључити нуклеарна катастрофа

Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси апеловао је да напади на нуклеарну електрану морају одмах да се зауставе и представио пет принципа рада
Небензја о нападима на Запорошку нуклеарку: Не може се искључити нуклеарна катастрофаwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Русија се нада да Европа има инстинкт за самоодржањем, јер се у случају наставка украјинских напада на Запорошку нуклеарку не може искључити нуклеарна катастрофа, изјавио је стални представник Русије на седници Савета безбедности УН Василиј Небензја.

"Ако се напади Оружаних снага Украјине на нуклеарку наставе, нико не може да искључи нуклеарну катастрофу регионалних и глобалних размера", оценио је дипломата.

Русија апелује на ИАЕА и државе да учине све могуће ради спасавања света од нуклеарног инцидента, поручио је он.

Небензја је такође нагласио да су западне земље признале кривицу Кијева за нападе на Запорошку нуклеарку и своје саучесништво у томе, позивајући Москву да напусти нуклеарку како би се гранатирање прекинуло.

"Украјина уз допуштење Запада редовно покушава да нападне Запорошку нуклеарку", истакао је дипломата.

Према његовим речима, током последњих неколико месеци, напади Оружаних снага Украјине на Запорошку нуклеарку су интензивирани, а Москва информише ИАЕА о томе.

"Русија улаже све напоре да спречи претње по безбедност Запорошке нуклеарке", поручио је Небензја.

Он је нагласио да Русија никада није распоређивала на територији Запорошке нуклеарке тешко наоружање и није изводила нападе са њене територије.

Руски представник је казао да Москва позива ИАЕА да директно именује извор напада на нуклеарку.

Гроси: Веома смо близу нуклеарног инцидента

Претходно се огласио генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси наводећи да је Запорошка нуклеарна електрана веома близу нуклеарног инцидента, и да мора да се учини све да се ризици сведу на минимум. 

"Опасно смо близу нуклеарне катастрофе. Данас морамо учинити све што је у нашој моћи да смањимо ризик од инцидената. Пет принципа установљених у овој сали пре годину дана морају се поштовати. Они су осмишљени да спрече велику нуклеарну хаварију са значајним радиолошким последицама", објаснио је Гроси на седници Савета безбедности УН.

Према његовим запажањима, иако се шест реактора електране сада налазе у хладном стању, а последњи енергетски блок доведен је у то стање пре два дана по препоруци ИАЕА, остаје реалан потенцијал за велику нуклеарну хаварију.

Гроси је апеловао да напади на нуклеарну електрану морају одмах бити заустављени.

"Ови непромишљени напади морају одмах да се прекину. Иако на срећу овога пута нису резултирали радиолошким инцидентом, значајно повећавају ризик у Запорошкој нуклеарној електрани, где је нуклеарна безбедност већ ослабљена", оценио је Гроси.

Гросијев план састоји се од пет принципа: забрана распоређивања тешке војне технике и људства у нуклеарним електранама; забрана гађања са територије нуклеарне електране и према електрани; безбедност; заштита свих спољних далековода; праћење поштовања ових принципа.

Подсетимо, 7. априла прес-служба Запорошке нуклеарне електране саопштила је да је украјинска војска извела напад дроном на куполу шестог енергетског блока.

Констатовано је да није било критичних оштећења на електрани.

Два дана касније, 9. априла, саопштено је да је украјински дрон напао објекат Запорошке нуклеарке. Жртава није било. Међународна агенција за атомску енергију је саопштила да се центар за обуку Запорошке нуклеарке, који је нападнут, налази изван пречника платформе, око пола километра од првог реактора, те да инцидент није угрозио нуклеарну безбедност централе. Свих шест реактора је заустављено током шротеклих 20 месеци.

image