Русија

Шеф ИАЕА о нападу на Запорошку нуклеарку: Tо не сме да се дешава

Рафаел Гроси потврдио је да су дронови погодили главни реактор
Шеф ИАЕА о нападу на Запорошку нуклеарку: Tо не сме да се дешаваGetty © Anadolu / Contributor

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси осудио је напад дроновима на један од шест реактора нуклеарне електране у Запорожју.

Он је у објави на друштвеној мрежи Икс упозорио да такви "безобзирни напади значајно увећавају ризик да дође до великог нуклеарног акцидента".

Гроси је потврдио да је било најмање три директна поготка на заштитне структуре главног реактора.

Он је истакао да је то први пут од новембра 2022, када је ИАЕА установила пет кључних принципа да би се избегао нуклеарни акцидент, да се тако нешто догодило. 

"То не сме да се дешава", истакао је Гроси.

Нико не може да има користи, нити да задобије војну или политичку предност нападима на нуклеарна постројења, додао је директор ИАЕА. Он је позвао војне званичнике да се суздрже од било каквих потеза који нарушавају основне принципе како би се заштитила нуклеарна електрана.  

Неколико украјинских дронова са експлозивом погодили су нуклеарку у Енергодару у Запорожју у недељу, саопштила је руска агенција за нуклеарну енергију Росатом.

Електрана којом управља руска агенција након референдума о присаједињењу овог региона Русији на јесен 2022, навела је у саопштењу да је ово био најозбиљнији инцидент, као и да је у нападу повређено троје људи. 

image