Русија

Захарова: Савет безбедности УН требало је да осуди напад на конзулат у Сирији

То је празна и ненасељена територија, која има сав имунитет по Бечкој конвенцији, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Савет безбедности УН требало је да осуди напад на конзулат у Сиријиwww.globallookpress.com © © Lev Radin

Тренутна ситуација на Блиском истоку ни у ком случају не сме даље да ескалира, а Савет безбедности УН мора да почне да ради, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Ни у ком случају ситуација не треба да се изазива да дође до даљег погоршања. Мора се учинити све да Савет безбедности УН почне да ради", рекла је Захарова у емисији "Вече са Владимиром Соловјовом" на телевизији Русија 1.

Она је рекла да то не функционише не зато што је застарело или зато што Повеља УН више није релевантна, већ зато што постоје земље које не дозвољавају њено коришћење.

"Шта то значи? Био је напад на конзуларни објекат. То је празна и ненасељена територија, која има сав имунитет по Бечкој конвенцији", додала је Захарова.

Политика Вашингтона довела је до тренутног колапса на Блиском истоку, који регион није доживео у новијој историји, истакла је руска званичница.

"Чини ми се да је ово још једна америчка авантура која је пропала, као што је пропао такозвани пројекат 'Украјина' у контексту америчког читања будућности ове земље", нагласила је Захарова.

Она је раније на свом телеграм каналу коментарисала и механизме УН када су у питању истраге дешавања везаних за нуклеарну електрану Запорожје и Бучу. Осврнула се на изјаву портпарола генералног секретара УН Стефана Џарика, који је рекао да та организација нема форензичке способности и мандат да утврди ко тачно гранатира нуклеарну електрану Запорожје. 

Џарик је пре две године у вези са оптужбама за злочин у Бучи изјавио да желе транспарентну истрагу и да постоје механизми унутар УН за кажњавање тешких злочина, подсетила је Захарова.

"Дакле, да ли механизми функционишу или нема мандата", упитала се руска званичница на свом телеграм каналу.

image