Русија

Русија: Водостај код Кургана стагнира, 1.609 људи евакуисано у Тјуменској области (ФОТО, ВИДЕО)

Неколико десетина људи учвршћује брану на реци Тобол дуж трасе која иде од Кургана ка Тјуменској области
Русија: Водостај код Кургана стагнира, 1.609 људи евакуисано у Тјуменској области (ФОТО, ВИДЕО)© Танјуг/AP Photo

Ниво воде у реци Тобол код Кургана од 16 часова није порастао у односу на 14 сати, и остао је 977 центиметара, саопштила је градска управа.

Они су претходно јавили да је водостај код Кургана од четвртка у 14 часова порастао за седам центиметара за шест сати, и да износи 977 центиметара.

Неколико десетина људи учвршћује брану на реци Тобол дуж трасе која иде од Кургана ка Тјуменској области, јавља ТАСС.

Додаје се да се поплавне воде налазе на удаљености од око један и по метар од бране, а висина достиже један метар, као и да је брана изграђена од мешавине глине и песка, која се довози на градилиште камионима.

Опуномоћени представник председника Русије у Уралском федералном округу Владимир Јакушев изјавио је да ће висина бране у Кургану омогућити да се избори са водостајем у Тоболу на десет метара. 

"Према нашим прогнозама вода ће достићи 10 м, а са таквим прогнозама, висина бране нам омогућава да се носимо са том водом", указао је Јакушев.

Што се тиче ситуације у Тјуменској области, ниво реке Ишим у Казанском округу премашио је историјски максимум из 2017. године, саопштио је информативни центар регионалне владе.

"Река Ишим код села Иљинка у Казанској области већ је премашила историјски максимум из 2017. године за 56 центиметара", наводи се у саопштењу.

Истиче се да је 1.609 људи напустило насеља у Тјуменској области, од којих је 193 отишло у центре за привремени смештај. 

Специјалисти Министарства за ванредне ситуације почели су да отварају дренажне цеви и атмосферске одводе у Орску како би убрзали проток поплавних вода, саопштило је Министарство. 

Како се наводи, у Орску је у протекла 24 сата од воде ослобођено 370 стамбених објеката и кућних парцела и евакуисано 2.560 људи, укључујући 801 дете.

У граду је и даље поплављено 2.440 кућа и кућних парцела, а у току су радови на хитној санацији.

image
VV inauguration
banner