Русија

Кремљ: Москва позива на уздржаност и деескалацију на Блиском истоку

Русија узима у обзир све већу умешаност Запада у сукоб у Украјини, али без обзира на то, не мењају се циљеви Специјалне операције, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Москва позива на уздржаност и деескалацију на Блиском истоку© DeAgostini/Getty Images

Кремљ сматра да је преурањено коментарисати информације о нападу Израела на Иран, у одсуству званичних изјава. Русија се залаже за уздржаност у свим поступцима сукобљених страна, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Још није било званичних изјава из Израела. Док анализирамо све ове информације, верујемо да је преурањено давати било какве коментаре без разумевања детаља. Москва се залаже да се обе стране уздрже од било каквих акција које могу да доведу до ескалације и изазову додатну напетост у региону", казао је Песков.

Израел је рано јутрос извео напад на територију Ирана, рекао је амерички званичник за Си-Ен-Ен. За сада нема званичне потврде из Израела да су извршили напад.

Мета удара била је ваздухопловна база у близини града Исфахана, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на иранске изворе.

Иранска државна телевизија јавила је да су три дрона примећена изнад неба у Исфахану око 12.30 по локалном времену и да су уништени након што је активиран систем противваздушне одбране земље, наводи Ројтерс.

Циљеви СВО се не мењају 

Песков је додао да Русија узима у обзир све већу умешаност Запада у сукоб у Украјини, али да се без обзира на то, не мењају се циљеви Специјалне операције.

"С обзиром да колективни Запад, који је де факто страна у сукобу, стално проширује своје модалитете учешћа, то не може а да не утиче на различите нијансе спровођења СВО", оценио је портпарол Кремља и поручио да циљеви СВО остају исти.

Песков је напоменуо да су питања тактике и стратегије у надлежности Министарства одбране Русије. 

image
VV inauguration
banner