Русија

Руски космонаут Олег Кононенко оборио светски рекорд у укупном боравку у свемиру (ВИДЕО)

Кононенко је премашио достигнуће сународника Генадија Падалке, који је током пет свемирских летова акумулирао укупно 878 дана 11 сати 29 минута 48 секунди
Руски космонаут Олег Кононенко оборио светски рекорд у укупном боравку у свемиру (ВИДЕО)© Roscosmos/via Globallookpress.com

Руски космонаут Олег Kононенко поставио је данас нови рекорд у укупном трајању боравка у свемиру, чиме је преузео титулу рекордера од такође Руса Генадија Падалке који је у орбити провео више од 878 дана, саопштио је "Роскосмос".

Руска свемирска агенција раније је објавила да ће данас у 11 сати 30 минута и осам секунди по московском времену Kононенко постати космонаут који је провео највише времена у свемиру. 

"Данас у 11.30.08 по московском времену, Олег Кононенко је оборио светски рекорд у укупном времену проведеном у свемиру. Премашио је достигнуће сународника Генадија Падалке, који је током пет свемирских летова акумулирао укупно 878 дана 11 сати 29 минута 48 секунди", наводи се у саопштењу "Роскосмоса" на Телеграму.

Командант космонаутског корпуса сада обавља пети лет у свемир у каријери.

Очекује се да ће 5. јуна у 00:00:20 по московском времену постати прва особа која ће провести укупно 1.000 дана у свемиру близу Земље, док ће у јуну прославити 60. годишњицу у свемиру, а на крају једногодишње експедиције, његово укупно време лета биће 1.110 дана.

Kононенко је сада пети пут на Међународној свемирској станици (ИСС), а први пут је тамо био 2008. године. Сви остали активни космонаути руског тима летели су највише три пута.

Kононенко је слетео на ИСС 15. септембра 2023. на свемирском броду Сојуз МС-24 заједно са још једним руским космонаутом Николајем Чубом и Американком Лорал О'Харом.

По повратку са прве експедиције на станицу, космонаут је одликован титулама Хероја Руске Федерације и Пилота-космонаута Руске Федерације.

image