Свет

Украјински обавештајци прогоне православне новинаре

СБУ је раније покушала да блокира веб страницу Савеза православних новинара, који је извештавао о текућем прогону УПЦ од стране Кијева
Украјински обавештајци прогоне православне новинареGetty © AleksViking

Неколико запослених у Савезу православних новинара (УОЈ) било је на мети рација Службе безбедности Украјине (СБУ), саопштила је та организација.

Савез православних новинара је извештавао о прогону Украјинске православне цркве од стране званичног Кијева, под чијим патронатом је основана некононска Православну цркву Украјине.

"Запосленима УОЈ су се обратили агенти СБУ, који су им одузели компјутерску опрему и телефоне", саопштила је група на Tелеграму и додала да нико није оптужен за било какве прекршаје.

Агенти СБУ су такође посетили учеснике молитвених бдења, додаје УОЈ. Синдикат није могао даље да коментарише, али је саопштио да ће понудити више информација чим буду доступне.

СБУ још није коментарисала рације. Раније је покушала да блокира веб страницу УОЈ у Украјини.

Влада председника Владимира Зеленског упустила се у прогон УПЦ прошле године, осудивши канонску цркву као "агента Москве". Русија је протестовала против гушења као кршења људских права, али без успеха.

Прошле недеље, СБУ је ухапсила свештеника у Черкаској епархији и оптужила га за "антиукрајинске и проруске изјаве". Протојереј Борис Бродовски оптужен је за ширење "лажних вести" и верску дискриминацију, јер је критиковао заплене цркава УПЦ од стране ПЦУ.

Имовина УПЦ се већ месецима плени у више региона и предаје ПЦУ под разним изговорима. Украјински парламент је припремио закон о забрани УПЦ, али тек треба да гласа о њему. Критичари су упозорили да би такав потез угрозио жеље Кијева за чланством у Европској унији.

image
VV inauguration
banner