Свет

Немачка се противи прослави Дана победе? Ухапшено 10 људи у Берлину због 9. маја

Берлинска полиција је јуче, на догађајима посвећеним победи совјетске и савезничке војске над фашизмом, привела чак десеторо људи, наводећи да су прекршили закон носећи георгијевске ленте
Немачка се противи прослави Дана победе? Ухапшено 10 људи у Берлину због 9. мајаwww.globallookpress.com © IMAGO/Handelmann

Немачка полиција у Берлину је ухапсила десеторо људи на догађајима везаним за 9. мај, наводећи да су нарушили раније уведене законе којима се брани окупљање поводом Дана победе у Другом светском рату, пише "Билд".

Према информацијама немачког медија, неколико људи је прекршило закон, носећи георгијевске ленте, или вређајући полицију.

Полиција тврди да су догађаји везани за сећања на победу фашизма прошли мирно уз неколико безначајних инцидената.

Раније је немачка полиција забранила да се у близини совјетских споменика у Берлину 8. и 9. маја носе совјетски и руски симболи, латинично "З" и "В", георгијевска лента, војне униформе и да се певају и свирају војни маршеви и песме.

Немачке власти су дозволиле да се боје руске заставе или георгијевске ленте носе искључиво на цветним венцима и букетима које би људи полагали на споменике.

Москва је осудила ову "незакониту, нехуману и злочиначку" одлуку Берлина и позвала немачке власти да је пониште.

image