Русија

Михаил Мишустин изабран за премијера Русије

Мишустин је захвалио посланицима Думе што су подржали његову кандидатуру
Михаил Мишустин изабран за премијера Русијеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Државна дума Русије данас је одобрила да Михаил Мишустин постане нов премијер Русије, а ову одлуку затим је потврдио и председник Русије Владимир Путин потписивањем посебног указа којим је Мишустин данас и званично поново ступио на дужност премијера. 

Одлуку је подржало 375 посланика Думе, док је њих 57 било уздржано. Нико није гласао против.

Након што је Дума одобрила његову кандидатуру, Мишустин је захвалио посланицима.

Раније током дана, подсетимо, Мишустин се састао са председником Русије, који је истакао да сматра да би Мишустин требало да поново постане премијер, будући да је влада, са њим на челу, успела да постигне велике резултате и то у тешким временима.

Мишустин је, подсетимо, први пут постао премијер 2020. године.

Пре тога, десет година је био шеф Федералне пореске службе.

Председник Думе Вјачеслав Володин поручио је током дана и да ће се 13. маја бирати заменици премијера, а да ће се 14. маја размотрити кандидатуре министара.

Ово ће иначе бити први пут у историји модерне Русије да ће Државна дума учествовати у формирању састава Владе – одобриће председника владе, његове заменике и савезне министре.

Предлоге о структури савезних органа извршне власти нови премијер мора да достави председнику Русије најкасније недељу дана након именовања.
У року од 14 дана, премијер подноси Државној думи на одобрење кандидатуру потпредседника владе и савезних министара, осим шефова безбедносног блока и Министарства спољних послова, за које се примењује посебна процедура.

Подсетимо, одмах након инаугурације председника Руске Федерације 7. маја, кабинет министара под руководством Мишустина поднео је оставку новом шефу државе. Таква процедура предвиђена је законом, а премијер и министри настављају да врше своје старе функције док не буде била одабрана нова влада. 

image