Русија

Путин Шолцу: Због вашег утицаја, Кијев одбацује било какве преговоре

Председник Руске Федерације позвао је Немачку да преиспита своје приступе догађајима у Украјини
Путин Шолцу: Због вашег утицаја, Кијев одбацује било какве преговореwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Током данашњег телефонског разговора председника Русије Владимира Путина и канцелара Немачке Олафа Шолца, који је иницирала немачка страна, двојица лидера говори су о различитим виђењима ситуације у Украјини, саоштила је прес-служба Кремља. Том приликом, руски лидер позвао је Берлин да преиспита своје приступе догађајима у Украјини.

Путин је Шолцу детаљно објаснио руски приступ извођењу специјалне војне операције у Украјини.

Током разговора је наглашено да су се Оружане снаге Русије дуго уздржавале од циљаних ракетних удара на територији Украјине, али су сада такве мере постале изнуђен и неизбежан одговор на провокативне нападе Кијева на руску цивилну инфраструктуру, Кримски мост и енергетске објекте.

Путин је немачком канцелару јасно скренуо пажњу на деструктивну линију утицаја западних држава, укључујући и Немачку, на њихово напумпавање кијевског режима оружјем и обучавање украјинске војске.

"Све то, заједно са свестраном политичком и финансијском подршком Украјини, доводи до тога да Кијев у потпуности одбацује идеју о било каквим преговорима", наводи се у саопштењу.

Таква политика Запада подстиче радикалне украјинске националисте да чине све више злочина над цивилима.

Руски председник је подсетио на терористички акт против гасовода Северни ток и Северни ток 2, чије околности захтевају транспарентну истрагу уз учешће представника Руске Федерације.

Према званичном извештају из Кремља, Путин и Шолц су разговарали и о примени Истанбулског "пакета" споразума од 22. јула о извозу украјинског жита из црноморских лука и деблокади извоза хране и ђубрива из Русије.

"Наглашена је потреба за савесним спровођењем 'споразума о житу' који подразумева уклањање свих баријера за руско снабдевање", наводи се у саопштењу.

Шолц је на крају додао да се "морамо вратити на споразуме који су били на снази последњих деценија и који су били основа за мир и безбедност у Европи. Можемо се вратити мирном поретку који је функционисао и поново га учинити безбедним ако Русија такође показује спремност да се врати на тај пут", пренео је портпарол немачке владе Штефен Хебестрајт за "РИА Новости".

Стране су се сложиле да одржавају контакте.

image
VV inauguration
banner