Русија

Украјина озаконила прогон православља; Медведев: Кијев отворено против Христа

Украјински председник Владимир Зеленски потписао указ о увођењу санкција против верских организација повезаних са Руском Федерацијом
Украјина озаконила прогон православља; Медведев: Кијев отворено против Христаwww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев реаговао је на одлуку украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, који планира да провери законитост коришћења имовине на територији Кијевско-печерске лавре, која је у власништву канонске Украјинске православне цркве (УПЦ). 

"Кијевски сатанисти стигли су до канонске Украјинске православне цркве. Траже везе са руским светом. Одузимају црквену имовину. Туку свештенике и парохијане. Међутим, прогон УПЦ је почео много раније. Када је извесни Порошенко жртвовао УПЦ и Минске споразуме зарад свог неуспелог реизбора. Међутим, ранији украјински председници се раније нису одликовали снагом вере. Молили су се само за плен", написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Он је додао да се не ради о њима, већ о основним правима утврђеним њиховим наводно демократским уставом која се газе, а да су верници, под страхом од разних претњи, принуђени да иду у "праве" цркве.

"Стога је садашња украјинска власт отворено постала непријатељ Христа и православне вере. Тако према њима треба да се односи цео хришћански свет. И наравно, кијевски 'Христопродавци' треба да се сете речи Светог Писма: 'Неће те жалити око моје, нити ћу се смиловати, даћу ти по путевима твојим, и гадости ће твоје бити усред тебе, и познаћете да сам ја Господ, који бије'", поручио је Медведев.

Решење које је донето на састанку украјинског Савета за националну безбедност и одбрану наводи укупно пет одлука којима се гарантује духовна независност Украјине.

  • Први предлог наложио је да се Врховној ради поднесе нацрт закона о онемогућавању деловања верских организација у Украјини које су повезане са центрима утицаја у Руској Федерацији.
  • Други предлог налаже државној служби за етнополитику и слободу савести да обезбеди верску проверу Управног статута УПЦ на постојање црквено-канонске везе са Московском патријаршијом и да по потреби предузме мере предвиђене законом. 
  • Органи надлежни за обезбеђивање националне безбедности Украјине "морају да интензивирају мере за идентификацију и сузбијање субверзивних активности руских специјалних служби у верском окружењу Украјине и морају применити личне санкције – презимена ће ускоро бити објављена", прецизирао је Зеленски четврти предлог Савета. 
  • Пети предлог захтева да се подигне статус и ојача капацитет Државне службе за етнополитику и слободу савести. Ова структура ће бити реформисана, што ће јој омогућити да заиста штити права и легитимне интересе Украјинаца и државе.

Како је данас навео украјински председник Владимир Зеленски, треба проверити да ли постоје законске основе и усаглашеност са условима за коришћење имовине верских организација које се налазе на територији националног Кијевско-печерског историјског и културног резервата.

"Осигураћемо потпуну независност наше државе. Конкретно, духовну независност. Никада никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе", изјавио је Зеленски.

Подсећамо, Кијевско-печерску лавру држава је пренела у слободан посед канонске Украјинске православне цркве. У мају је синод расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) најавио стварање верске организације за коју жели да добије један од храмова Лавре. УПЦ сматра да ПЦУ покушава да заузме Кијевско-печерску лавру тако што ће тамо направити манастир. Учестали су напади украјинских националиста на цркве, свештенство и вернике канонске УПЦ.

Поред тога, у марту је Врховној ради поднет предлог закона о забрани делатности УПЦ, заплени њених некретнина и друге имовине.

Од две расколничке организације крајем 2018. године на иницијативу бившег председника Украјине Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја формирана је структура под називом "Православна црква Украјине" (ПЦУ). Цариградска патријаршија је 2019. доделила ПЦУ "Томос о аутокефалности". Међутим, ПЦУ је уствари подређена Цариградској патријаршији и већина од 15 помесних православних цркава у свету је не признаје као канонску.

image
VV inauguration
banner