Русија

Директор ИАЕА о "Запорожју": Циљ нам је да избегнемо нуклеарну несрећу

Шеф Међународне агенције за атомску енергију очекује да ће се ускоро састати са председницима Русије и Украјине
Директор ИАЕА о "Запорожју": Циљ нам је да избегнемо нуклеарну несрећуGetty © Photo by Carl Court/Getty Images

Постоји конкретан предлог за обезбеђивање нуклеарне електране "Запорожје" и постигнут је значајан напредак по том питању, тврди генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Маријано Гроси.

"Две стране су сада сагласне око неких фундаменталних принципа. Први је онај о заштити, а то значи прихватање да се не пуца на централу и из централе", изјавио је он за италијанску "Републику".

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба тврди да "заштита" Запорожја подразумева повлачење тешког наоружања и руских војника, а како каже Гроси, то би у сваком случају био и део општег споразума.

"Русија није против споразума и принципа заштите електране. Наш циљ је да избегнемо нуклеарну несрећу, а не да изазовемо војно повољну ситуацију за било коју страну", уверава директор ИАЕА додајући да зна да Владимир Путин прати процес и да не искључује да ће се ускоро састати са руским лидером, као и са украјинским председником Владимиром Зеленским.

Он је такође изразио забринутост за три друге украјинске нуклеарне електране, а то су "Ривне", "Јужна Украјина" и "Хмељницки".

"Пре неколико дана оне су изгубиле спољно напајање. А украјинске власти су поднеле званичан захтев за стално присуство ИАЕА у овим постројењима, исто као у Запорожју. На тај начин ће особље Агенције бити распоређено у целој Украјини и обезбедиће да нико не користи нуклеарне електране као оружје за уцену у сукобу".

image
VV inauguration
banner