Русија

Русија: Има на хиљаде објеката где могу да направе "прљаву бомбу", нису могли све да провере

Инспекција представника агенције трајала је кратко, нису проверени сви објекти, упозоравају из Москве
Русија: Има на хиљаде објеката где могу да направе "прљаву бомбу", нису могли све да провереwww.globallookpress.com © Guo Chen

Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА) није могла да провери све објекте у Украјини, који би могли да се користе за израду прљаве бомбе, рекао је стални председник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов у интервјуу за "РИА Новости".

Иако је ИАЕА организација која несумњиво има ауторитет и уме да процени да ли се неки објекат користи за израду оваквих бомби, објеката који садрже радиоактивни материјал и који би се стога могли користити за израду прљавих бомби је превише у Украјини, објаснио је Уљанов.

"У Украјини постоје стотине, ако не и хиљаде објеката који садрже радиоактивни материјал. Немогуће их је све проверити", истакао је дипломата.

Навео је да се представници организације нису задржали ни осам сати на сваком од објеката који су проверавали, те је зато "тешко замислити да су за то време обишли сваки угао огромних предузећа". Уљанов је претходно потврдио да су двојица специјалиста посетила три објекта, укључујући и командне центре, али је додао да су припадници ИАЕА потрошили свега пар сати на инспекцију. 

Уз све то, како каже, агенција се бави нуклеарним материјалима као што су плутонијум, уранијум и торијум. У њену надлежност не спада рад са радиоактивним материјалима као што су цезијум, кобалт и стронцијум. 

Ипак, ако резултати инспекције, која је још увек у току, покажу присуство радиоактивног материјала, агенција ће морати да реагује, навео је Уљанов. 

Директор ИАЕА Рафаел Гроси оценио је претходно да је, према прелиминарним резултатима, ситуација у овом контексту безбедна и да нема никаквих индикација да Кијев израђује "прљаву бомбу".

Делегација ИАЕА дошла је у Украјину на позив Кијева, након што су државне структуре Русије упозориле да се у тој земљи, уз учешће страног фактора, спремају напади уз коришћење "прљаве бомбе", за шта би касније била окривљена Москва. Министарство одбране Русије упозорило је да би овај радиоактивни материјал могао да стигне и у Пољску, у случају да дође до експлозије. 

Ирански нуклеарни програм и ИАЕА

Западне структуре у Управном одбору ИАЕА настројене су против Ирана, због чега је питање иранског нуклеарног програма, које траје већ 20 година и које је вољом Техерана могло бити завршено много раније, још увек актуално, рекао је Уљанов.

"Ако се тамо и одвијала нека непријављена делатност, Иран је давно, још пре 20 година, са тиме престао". Због тога, како каже, "ако причамо о ризицима, ова тема не игра апсолутно никакву улогу" више. "Али због антииранских ставова међу западним члановима Управног одбора, овој теми се придаје несразмерно више пажње, што не одговара суштини овог питања", оценио је.  

Средином месеца, 17. новембра, ИАЕА је донела резолуцију у складу са којом се Техеран позива на сарадњу са агенцијом у вези са пронађеним траговима уранијума на три непријављена места. Техеран је одговорио тиме што је почео да обогаћује уранијум до 60 одсто чистоте и покренуо нове центрифуге у два нуклеарна постројења.

Ово је била лоша одлука агенције, оценио је Уљанов и додао да, ако су бечки преговори по иранском питању били заустављени на неко време због америчких међуизбора, право време да се они настави је било након њиховог завршетка. 

"Али уместо финализације договора, они уводе резолуцију која неизбежно и барем привремено подрива бечки преговарачки процес", закључио је и поручио да је Иран имао конструктиван став, чега су били свесни и на Западу. 

Запад, како каже, тренутно није заинтересован за финализацију договора. Да јесте, ситуација би била решена за пар дана.

"Сва питања се могу решити у најкраћем могућем року ако постоји политичка воља. Али изгледа да западни учесници у преговорима – "евротројка" и Сједињене Америчке Државе – то једноставно немају". 

Није истина да је Русија изолована на политичкој сцени 

Представник Русије при међународним организацијама у Бечу осврнуо се и на натписе неких западних медија, који говоре да је Русија изолована на политичкој сцени. 

"Заправо, нема никакве изолације, а западни партнери само говоре оно како би они желели да буде. Свет се не своди само на Запад, он је много шири" од тога, поручио је Уљанов. 

Објаснио је и да је ситуација у ИАЕА таква да, ако Вашингтон нешто нареди, Европа га слуша. Ипак, током последњег новембарског гласања, дошло је, како каже, до промене, па је Запад имао мању подршку.

"Седам утицајних земаља, укључујући, рецимо, Индију, Пакистан и Јужноафричку Републику, било је уздржано. Посебно бих желео да приметим веома блиску интеракцију Русије и Кине у раду Управног одбора организације. Заједно смо гласали против, демонстрирајући поуздано и снажно партнерство у оквиру бечке дипломатске платформе", рекао је руски дипломата.  

image
VV inauguration
banner