Русија

Песков: Сукоб у Украјини мора да се заврши праведним миром

Портпарол Кремља тренутно не види могућност преговора са Украјином, и истиче да се циљеви специјалне војне операције морају остварити
Песков: Сукоб у Украјини мора да се заврши праведним миромwww.globallookpress.com © Xinhua

Русија је сагласна са изјавама америчког државног секретара Ентонија Блинкена да праведан и трајни мир треба да буде резултат решавања ситуације у Украјини изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков и додао да се циљеви специјалне војне операције упркос свему морају остварити.

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да САД желе да мировни преговори о Украјини донесу праведан и трајни мир.

"Потпуно се слажемо са чињеницом да исход онога што се дешава треба да буде правичан, дугорочан мир. Али што се тиче изгледа за неку врсту преговора, ми их тренутно не видимо. Више пута смо ово поновили", рекао је Песков за "РИА Новости".

Том приликом Песков је напоменуо да се "циљеви специјалне војне операције морају остварити".

"Руска Федерација мора да оствари своје циљеве", нагласио је прес-секретар шефа државе.

Портпарол Кремља је, одговарајући на питање да ли Москва види опасност у интензивирању напада на руску територију последњих дана, изјавио да теза о наставку терористичких аката против Русије коју је украјински режим отворено најавио представља опасност, али да га Руси узимају у обзир као таквог и предузимају неопходне мере.

"Теза коју је украјински режим отворено најавио, да се терористички акти наставе је фактор опасности. Наравно, узима се у обзир и предузимају се неопходне мере", рекао је Песков.

"Важна инфраструктура је и иначе заштићена, сада се само предузимају додатне мере. Сваки регион је ангажован. То је процес који је у току", рекао је Песков.

Према руском Министарству одбране, Украјина је у понедељак извршила напад на руске војне аеродроме у Саратовској и Рјазањској области совјетским млазним беспилотним летелицама. Противваздушна одбрана је пресрела дронове, али су у нападу погинула три руска војника, и још четворо је повређено.

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да је овим нападом кијевски режим покушао да поремети борбени рад руске авијације, али да то није спречило руску војску да зада огроман ударац украјинском војном систему командовања и контроле и повезаним одбрамбеним објектима.

"Погођено је свих 17 назначених циљева, ударом је поремећено пребацивање трупа страног наоружања у борбена подручја", наводи се у саопштењу.

Песков: Илузија да је тамо негде боље и слободније него у Русији

Дмитриј Песков назвао је ситуацију са ТВ каналом "Дожд", који је у Русији признат као страни агент, у Летонији где му је одузета лиценца за рад примером погрешних илузија да је негде боље и слободније него у Русији.

Раније је Иварс Аболинс, председник Летонског националног савета за медије, рекао да је донета одлука да се поништи дозвола за емитовање ТВ канала "Дожд" у земљи.

"Све време се ствара утисак да је негде боље него код куће и људима се све време чини да тамо негде има слободе, а да је овде нема. Ово је јасан пример који показује да су та уверења илузија", рекао је Песков.

image